Wie staat dichtbij de boer: FrieslandCampina of A-ware?

08-07 | |
Vergaderboer Columnist
"Wij zijn geen coöperatie, maar staan dichtbij de boer", zei Jan Anker van A-ware. Woorden die Vergaderboer als muziek in de oren klinken. - Foto: Ton Kastermans Fotografie
"Wij zijn geen coöperatie, maar staan dichtbij de boer", zei Jan Anker van A-ware. Woorden die Vergaderboer als muziek in de oren klinken. - Foto: Ton Kastermans Fotografie

Wie staat het dichtst bij de boer? De afstandelijke, in transitie verkerende, coöperatie FrieslandCampina? Of de goed draaiende nieuwkomer van de laatste tien jaar, A-ware?

Natuurlijk zou ik FrieslandCampina (RFC) moeten invullen bij de vraag wie dichtbij de boer staat. Een coöperatie is van de leden, dichterbij kan niet. Toch aarzel ik. Jan Anker van A-ware gaf onlangs in Food & Agribusiness zijn visie op bedrijf en boer. In Zuivelzicht stond een stuk over de herbenoeming van Hein Schumacher als eerste man van Royal FrieslandCampina.

Verschil in toon

Wat een verschil in toon. Voorzitter Sybren Attema is erg tevreden dat Schumacher blijft: “Wij zitten midden in een meerjarige transformatie waarbij er hard wordt gewerkt aan een succesvolle en toekomstbestendige coöperatie en onderneming”. En: “Bij de herbenoeming van Schumacher staan voor de commissarissen rust, continuïteit en het voortzetten van de ingezette strategie voorop”.

Pas toen de nood het hoogst was, begon de transitie

Dat klinkt mooi, maar ik plaats er een paar vraagtekens bij. Schumacher is sinds 2014 directielid van FrieslandCampina. Eerst vier jaar als financiële man, daarna als CEO, de hoogste baas. Tijdens deze periode van acht jaar is FrieslandCampina in de versukkeling geraakt. Kijk naar de melkprijs en het eigen vermogen. Pas toen de nood het hoogst was, begon de transitie.

Daarom klinken de woorden van Jan Anker, de baas van A-ware, mij als muziek in de oren. Vreemd, want ik denk coöperatief. Maar als die coöperatie zichzelf belangrijker gaat vinden dan de leden?

Elke cent telt

Dan valt de tekst van Jan Anker bij mij als een preek in een ouderling. Hij zegt: “Wij zijn geen coöperatie, maar staan dichtbij de boer”. Interessant is ook Anker’s opmerking over de boer, die past bij A-ware. Dat is de jonge, ondernemende en zakelijke melkveehouder, want elke cent telt. “Een goede ondernemer kijkt waar hij zijn bedrijf kan optimaliseren en verbeteren. Dat geldt voor ons, maar ook voor de boer. Wij moeten dezelfde doelen nastreven.”

Wie staat het dichtst bij de boer? De afstandelijke, in transitie verkerende, coöperatie FrieslandCampina? Of de goed draaiende nieuwkomer van de laatste tien jaar, A-ware? Op papier de coöperatie, qua uitstraling A-ware. In deze tijd, waarbij het beeld de voorkeur bepaalt, heeft A-ware een voorsprong.Beheer