Wie stopt de escalatie?

29-07-2022 | |
Oppewal
Johan Oppewal chef-redacteur
Foto: ANP
Foto: ANP

De boerenprotesten zijn aan het escaleren. Leiders moeten hun verantwoordelijkheid nemen.

Zoals te vrezen was, zijn de de protesten van boeren – en intussen ook anderen – flink aan het escaleren. Geradicaliseerde actievoerders zorgen deze week voor levensgevaarlijke situaties op de snelwegen. Niet alleen wordt allerlei afval op de weg gedumpt, bedrijven die ingeschakeld worden om het op te ruimen, durven niet meer door dreigtelefoontjes.

Oorzaak van frustraties

Boerenvoorlieden die hierop reageren, leggen vaak vooral de nadruk op uitleggen waar de frustratie vandaan komt. En dat die heel diep zit. Dat is ook zo, en het is goed om die kant van de zaak te blijven benadrukken. Maar nu het zo uit de hand loopt en het wachten is op de eerste echte slachtoffers, wordt het ook tijd voor een actiever de-escalerend geluid van leidende figuren uit de agrosector. Een ander geluid dan het ‘blikschade is niet erg’ van FDF-voorzitter Mark van den Oever. Constructiever is de oproep van Henk Bleker (interimvoorzitter NMV) die donderdag uit eigen beweging opriep om ‘levensgevaarlijke acties’ te stoppen. Hij deelt de onvrede over het gebrek aan politieke vorderingen, maar noemt de acties op de snelwegen ‘echt onverantwoord’. Zijn oproep verdient navolging, leiders moeten verantwoordelijkheid nemen.

Een spiraal van escalatie voegt niks positiefs toe, roept nare reacties op en creëert alleen maar meer frustratie.

Een spiraal van escalatie voegt niks positiefs toe, roept nare reacties op en creëert alleen maar meer frustratie. Het feit dat BBB-fractievoorzitter Caroline van der Plas nu ook wordt bedreigd en niet meer op pad kan, bewijst dat. Geweld, intimidatie en ontwrichting kennen maar één logica: steeds meer. Daar moeten we van weg.

Actievere afkeuring van extremisme

Een actievere afkeuring van extremisme zou helpen. Dat er nu toch echt onderhandelingsruimte lijkt te zijn in Den Haag, helpt ook. Dan kan het weer over de inhoud gaan, in plaats van over de vraag wie de baas is op straat. Acties moeten geen doel op zich worden.Beheer