Skip to content

Wiebes: voedsel niet buiten handelsakkoorden houden

Volgens minister Wiebes profiteert de Nederlandse voedingssector van handelsakkoorden. - Foto: ANP

Volgens minister Wiebes profiteert de Nederlandse voedingssector van handelsakkoorden. - Foto: ANP

Minister Eric Wiebes (Economische Zaken en Klimaat) is er geen voorstander van om voedsel buiten handelsakkoorden te houden.

In het debat over de Europese Green Deal zei Wiebes daartegen te zijn. Kamerlid Carla Dik Faber (ChristenUnie) betoogde donderdag dat de Green Deal moet aansluiten bij het Nederlandse omslag naar de kringlooplandbouw.

Verdienmodel voor boeren

“Alles staat of valt met een verdienmodel voor de boeren”, aldus Dik-Faber. “In Europa worden fors hogere eisen gesteld aan de landbouw, maar vervolgens worden handelsverdragen gesloten waardoor boeren moeten opboksen tegen oneerlijke concurrentie uit andere delen van de wereld. Tegelijk wil de EU de vraag naar lokale productie stimuleren. Dit is een spanningsveld. Aan de ene kant handelsakkoorden sluiten en aan de andere kant de Europese markt versterken. Het kan niet allebei.”

Dik-Faber wil dat het kabinet zich ervoor inzet om voedsel buiten handelsakkoorden te houden en zo de Europese markt te versterken. Minister Wiebes zei in zijn antwoord dat de Nederlandse voedingssector ook profiteert van handelsakkoorden en dat dat reden is om voedsel niet buiten akkoorden te houden.

Snel delen

Afbeelding
Jan Braakman

Redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin