Doorgaan naar artikel

Wijnproducenten Bordeaux willen 15.000 hectare opgeven

​Telers van wijndruiven in de Bordeaux-regio willen 15.000 van de 110.000 hectare braak laten liggen om de financiële situatie te verbeteren.

Geüpdatet op:
Business
Nieuws
Agri
Foto: Canva

Foto: Canva

Wijnproducenten in de Bordeaux-regio willen 15.000 van de 110.000 hectare braak laten liggen om de financiële situatie te verbeteren.

De boeren vragen de overheid dat plan met een subsidie van € 10.000 per hectare te steunen. De vrijkomende grond kan ook worden gebruikt voor andere gewassen om aan de voedselvoorziening bij te dragen.

Wijnhuizen in financiële nood

Bordeaux-wijn brengt, zeker de goedkopere versies in grotere verpakkingen, steeds minder op waardoor een aantal wijnhuizen in financiële problemen is geraakt. Dat maakt het voor ouderen, die al hun hele leven in de sector werken, moeilijk om met pensioen te gaan. “Het aanbod is groter dan de vraag en met een braakleg-operatie zouden we het evenwicht terug kunnen brengen”, zegt Christophe Chateau, communicatiedirecteur bij de Conseil Interprofessionnel des Vins de Bordeaux (CIVB).

“De laatste vier jaar, met Covid, de extra invoerheffingen van president Trump, brexit en de oorlog in Oekraïne, is de situatie verder verslechterd. We moeten ons aanpassen aan de markt en de consumptie van rode wijn daalt. Wijn produceren die niets opbrengt, daar heeft niemand wat aan. We hebben voor de hele sector een sociaal plan nodig.”

Snel delen

Image
Ruud Peijs

Freelance redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin