Wind en zon bepalen stroomprijzen

Vorige week was er een opleving van de APX-prijzen. Vooral het niveau op maandag 7 september waren we al even niet meer gewend.

Diverse analisten wijten dit aan het ontbreken van wind op maandag en onderhoud aan de Rijnmond-centrale en NorNed-kabel. Verder in de week belandde de prijs weer op een normaal niveau.

Volgens een rapport van een Britse analist hebben zon en wind het eerste halfjaar van 2020 bijna 10% van de wereldwijde elektra opgewekt, hierdoor is de vraag naar kolen klein.

De CO2-prijs schommelt nog steeds rond € 28 per ton, waardoor de prijzen voor elektra op de lange termijn voor nu dezelfde lijn blijven volgen.

Olieprijs daalt

Eind vorige week zakte de prijs voor een vat WTI Olie onder $ 40 per vat, de grootste daling sinds juni dit jaar. Een verminderde vraag naar benzine en de economische vooruitzichten door het coronavirus zouden een oorzaak kunnen zijn. Het dalen van de olieprijs en het stijgen van de prijzen voor gas en elektra is ongebruikelijk. Alles wijst momenteel op een speculatief karakter, aldus sommige handelaren. Een correctie in de markt behoort tot de mogelijkheden. Wat ook mee kan spelen, zijn de komende Amerikaanse verkiezingen en een mogelijke annexatie van Wit-Rusland door Rusland.

Saoedi-Arabië heeft in ieder geval de verkoopprijzen van olie aan Amerika en Azië verlaagd, wellicht omdat de vraag naar olie kleiner is dan ze hadden verwacht na de uitbraak van Covid-19.

Gas: toenemende daghandel

Voor gas is de lijn van de daghandel nog altijd stijgend deze week. Door een verminderde aanvoer en het aantrekken van de vraag lopen de prijzen verder op. Voor oktober zijn nog geen leveringen van Amerikaans LNG geannuleerd. Ook het gegeven dat voorlopig geen kou is voorspeld voor Europa, maakt het aannemelijk dat de levering goed blijft.

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.