Winkelprijs voedsel stijgt 6,4% in vijf maanden

09-06 | |
Kaas en kwark zijn sinds begin dit jaar al bijna 10% duurder geworden. - Foto: Roel Dijkstra
Kaas en kwark zijn sinds begin dit jaar al bijna 10% duurder geworden. - Foto: Roel Dijkstra

Consumenten betalen 6,4% meer voor voeding dan vlak voor de jaarwisseling. Per maand stijgen de voedingsmiddelenprijzen in de winkels 1,3%. Dat is 0,3% per week.

Zodra de winkels opengaan, liggen de prijzen alweer 0,04% hoger dan de vorige dag.

Kortom; de prijzen van voedingsmiddelen zitten in een opvallend sterk stijgende lijn. Al 13 maanden op rij worden maand op maand hogere prijzen genoteerd. Op één uitzondering na; in september vorig jaar werd even een pauze ingelast met een tijdelijke prijsverlaging van 0,3%. Daarna gingen de prijsknoppen weer omhoog. Het gevolg is dat voeding nu 9,1% duurder is dan in dezelfde maand vorig jaar, zo blijkt uit metingen van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Kaas en kwark 10% duurder

Kaas en kwark zijn sinds begin dit jaar al bijna 10% duurder geworden. Met name in april en mei hebben de supermarkten hun kaasprijzen flink verhoogd. In april kwam er 3,2% bovenop de prijs en in mei nog eens 2%. Daarmee zijn kaas en kwark 11,4% duurder dan een jaar geleden.

Zo is de prijs van een kilo Goudse jong belegen kaas 48+ in voordeelverpakking bij Jumbo deze maand verhoogd naar € 7,79. Dat is € 1,38 hoger dan eind vorig jaar, ofwel een prijsverhoging van bijna 22%. De prijs van blokken jong belegen kaas van eigen merk in de supermarkten van Albert Heijn, Plus en Jumbo ligt inmiddels op zo’n € 11,20 per kilo. En dat is bij alle drie de formules 16,5% meer dan begin dit jaar, zo valt te berekenen uit een prijsoverzicht van Supermarktscanner.nl.

Varkensvlees 14.4% duurder

Varkensvlees is in de winkels 14,4% duurder dan een jaar geleden. Opvallend daarbij is dat deze prijsverhoging vooral werd doorgevoerd in een periode dat de inkoopprijzen van de slachterijen met zo’n 5 cent per kilo (rond de 3%) werden verlaagd. In de winkels stegen de prijzen juist 6,5% ten opzichte van de maand maart. In mei werd iets minder aan de prijsknoppen gedraaid en stegen de prijzen nog eens 2,2% ten opzichte van de maand ervoor. De inkoopprijzen bij de slachterijen werden toen verder verlaagd.

Ook bij rund- en kalfsvlees gaan de prijzen snel omhoog. In maart werden prijsverhogingen van 3,4% doorgevoerd, gevolgd door 6,6% in april en 4,2% in mei. Zodoende is rundvlees inmiddels 22,3% duurder dan een jaar geleden.

Ramaker
John Ramaker Chef-redacteur


Beheer