Consumenten betalen 6,4% meer voor voeding dan vlak voor de jaarwisseling. Per maand stijgen de voedingsmiddelenprijzen in de winkels 1,3%. Dat is 0,3% per week.
Zodra de winkels opengaan, liggen de prijzen alweer 0,04% hoger dan de vorige dag.
Kortom; de prijzen van voedingsmiddelen zitten in een opvallend sterk stijgende lijn. Al 13 maanden op rij worden maand op maand hogere prijzen genoteerd. Op één uitzondering na; in september vorig jaar werd even een pauze ingelast met een tijdelijke prijsverlaging van 0,3%. Daarna gingen de prijsknoppen weer omhoog. Het gevolg is dat voeding nu 9,1% duurder is dan in dezelfde maand vorig jaar, zo blijkt uit metingen van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
Kaas en kwark zijn sinds begin dit jaar al bijna 10% duurder geworden. Met name in april en mei hebben de supermarkten hun kaasprijzen flink verhoogd. In april kwam er 3,2% bovenop de prijs en in mei nog eens 2%. Daarmee zijn kaas en kwark 11,4% duurder dan een jaar geleden.
Zo is de prijs van een kilo Goudse jong belegen kaas 48+ in voordeelverpakking bij Jumbo deze maand verhoogd naar € 7,79. Dat is € 1,38 hoger dan eind vorig jaar, ofwel een prijsverhoging van bijna 22%. De prijs van blokken jong belegen kaas van eigen merk in de supermarkten van Albert Heijn, Plus en Jumbo ligt inmiddels op zo’n € 11,20 per kilo. En dat is bij alle drie de formules 16,5% meer dan begin dit jaar, zo valt te berekenen uit een prijsoverzicht van Supermarktscanner.nl.
Varkensvlees is in de winkels 14,4% duurder dan een jaar geleden. Opvallend daarbij is dat deze prijsverhoging vooral werd doorgevoerd in een periode dat de inkoopprijzen van de slachterijen met zo’n 5 cent per kilo (rond de 3%) werden verlaagd. In de winkels stegen de prijzen juist 6,5% ten opzichte van de maand maart. In mei werd iets minder aan de prijsknoppen gedraaid en stegen de prijzen nog eens 2,2% ten opzichte van de maand ervoor. De inkoopprijzen bij de slachterijen werden toen verder verlaagd.
Ook bij rund- en kalfsvlees gaan de prijzen snel omhoog. In maart werden prijsverhogingen van 3,4% doorgevoerd, gevolgd door 6,6% in april en 4,2% in mei. Zodoende is rundvlees inmiddels 22,3% duurder dan een jaar geleden.