Doorgaan naar artikel

Winkelverkopen houden varkensprijs niet meer overeind

Foto: Hans Banus

Foto: Hans Banus

De rigoureuze aanpak die nodig is om het coronavirus te beteugelen, houdt markten in hun greep en legt economieën plat.

De prijzen van kip, rund- en kalfsvlees gaan flink onderuit. In dat licht wist de varkensmarkt tot nu toe kranig stand te houden. De laatste weken bleven de noteringen onveranderd. Varkensvlees is een product dat consumenten graag in hun winkelwagen leggen. De consumptie van Beter Leven-vlees loopt uitstekend en het mooie weer van afgelopen weekend gaf een extra impuls aan de afzet. Die goedlopende inlandse retailmarkt kan echter niet voorkomen dat de prijsdruk de afgelopen weken zienderogen toenam. Vooral de steeds moeizamere afzet naar landen als Italië, Spanje en Griekenland en het oosten van Europa zijn daar debet aan.

Min op het bord

Onder het oppervlak borrelde merkbaar de prijsverlaging. Een aantal noteringen werd ‘voorlopig vastgesteld’, om maar niet de eerste te hoeven zijn die de min op het bord zet. Compaxo deed dat wel. De slachterij in Zevenaar zit bijvoorbeeld met 200 ton ingevroren bacon die maar niet naar de Engelse afnemers vloeit. En naast vlees dat niet wordt afgenomen, worden ook betaaltermijnen opgerekt. Om die financiële domino te kunnen dragen, verlaagt Compaxo zijn varkensprijs deze week met € 0,08 per kilo geslacht gewicht naar € 1,62 per kilo. Van Rooi en Pali verlagen ook vanwege de moeizame vleesafzet.

Naast de afzet speelt ook mee dat de krapte in aanvoer de komende weken minder speelt. Door Pasen, Koningsdag en andere feestdagen vallen er tot juni verschillende werkdagen uit. Normaal werd dat opgevangen met zaterdagslachting. Maar slachterijen hebben voor de paasweek al afwijzingen binnen op hun verzoeken voor keurmeesters van NVWA en KDS. Daardoor zal het aanbod gaan stropen en gewichten oplopen, zo verwachten slachterijen.

Daardoor daalt ook de Duitse varkensmarkt, die de afgelopen weken zo stabiel toonde. Daar valt deze week al een dag uit vanwege Goede Vrijdag. Hoewel de Duitse producentenkoepel VEZG ongetwijfeld heeft gevochten voor een prijshoudende notering, boet de Duitse notering een stuiver in en komt op € 1,84 per kilo.

Prognose: prijsdaling.

Meer prijsinformatie over varkens vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Beheer
WP Admin