Doorgaan naar artikel

Winst Colruyt verder onder druk door concurrentie

Halle – De winst zal bij de Belgische supermarkt Colruyt in het lopende boekjaar lager uitkomen.

Foto: Belga premium

Foto: Belga

De winst zal bij de Belgische supermarkt Colruyt in het lopende boekjaar beduidend lager uitkomen dan in 2020-’21.

Dat komt door de verscherping van de concurrentie, zowel op het vlak van prijs als promoties, waarbij Colruyt verwacht dat dit in de rest van het boekjaar verder zal doorzetten. Bovendien worden de operationele kosten en investeringen beïnvloed door toenemende inflatie.

Lockdowns en coronamaatregelen

Die waarschuwing heeft bestuursvoorzitter Jef Colruyt geuit tijdens de algemene vergadering. De winst is vooral lager in de eerste helft van het per 1 maart begonnen boekjaar, doordat de cijfers van een jaar geleden nog sterk onder invloed stonden van de lockdowns en andere coronamaatregelen. In dat afgelopen boekjaar stegen de operationele kosten wel al van 18,4 naar 19,6% van de omzet. “Wij wijzen er op dat de resultaatverwachting van 2021-’22 nog beïnvloed kan worden door de evolutie van de huidige gezondheidscrisis en de onzekerheid die dit meebrengt”, zegt Colruyt. “De groep blijft tevens de evoluties in klantengedrag nauwgezet opvolgen en zal, indien nodig, gepast reageren.”

Opmars van Albert Heijn en Jumbo in België

De winkelketen, die als strategie heeft altijd de laagste prijs te bieden, heeft zwaar last van de opmars van zowel Albert Heijn als Jumbo in België. Die Nederlandse ketens openen nog altijd regelmatig nieuwe vestigingen. Colruyt zelf reageerde daarop door in het jaar tot eind maart zelfs ook achttien zaken te openen en nog eens 24 te moderniseren. Aan de andere kant werd de verkoop van non-foodartikelen via de eigen webshop volledig stopgezet omdat verdere groei te veel investeringen zou vergen.

Snel delen

Image
Ruud Peijs

Freelance redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin