Winst Cosun stijgt ondanks corona met 67%

11-02-2021 | |
Foto: Koos van der Spek
Foto: Koos van der Spek

Bietentelerscoöperatie Cosun heeft vorig jaar 67% meer winst gemaakt dan in 2019. Ondanks dat het dochterbedrijf Aviko zwaar is getroffen door de coronacrisis.

Aviko maakte nog wel winst in 2020, omdat de aardappelverwerker ook producten afzet naar de retail. Bovendien draaiden de andere activiteiten van Aviko (aardappelvlokken en -granulaat) wel heel goed. Net als Aviko boekte ook Cosun-dochterbedrijf Duynie (restproducten) een lager resultaat dan in 2019. Dat de winst van Cosun toch is gestegen, komt doordat dochterbedrijf Cosun Beet Company (voorheen Suiker Unie), Sensus (cichoreiverwerker) en SVZ (groenten- en fruitingrediënten) het beter deden dan in 2019. Ook had Cosun een eenmalige bate uit de verkoop van het fabrieksterrein bij Puttershoek.

Omzet Cosun op vijfjarig gemiddelde

Het nettoresultaat over 2020 kwam uit op € 30 miljoen, een stijging van 67%. De omzet daalde met minder dan 1% naar € 2,029 miljard. De omzet ligt precies op het gemiddelde van de voorgaande vijf jaar. Het nettoresultaat is € 9 miljoen lager dan het vijfjaarlijks gemiddelde van € 39 miljoen. De coöperatie voegde € 42 miljoen toe aan de bietenprijs, wat neerkomt op € 7 per ton bieten. De ledentoeslag in 2019 bedroeg € 39 miljoen.

Onze bedrijven hebben goed ingespeeld op de coronacrisis

De jaarcijfers van Cosun vallen mee. Tijdens de eerste lockdown vanwege het coronavirus vroeg CEO Albert Markusse zich nog af of Cosun in 2020 winst zou maken. “Onze bedrijven hebben goed ingespeeld op de coronacrisis. Aviko is maaltijden gaan bezorgen aan zorginstellingen en ziekenhuizen. Aviko is veel meer gaan leveren aan de retail. De afzet van vlokken en granulaat liep heel goed. Onze vestiging in het Duitse Anklam is direct begonnen met de productie van desinfectiealcohol. Maar zonder coronacrisis was de bietenprijs substantieel hoger uitgekomen.”

Suikerprijs flink gestegen

Wat ook meespeelt is dat de suikerprijs vorig jaar flink is gestegen. In november 2019 bracht suiker in de EU bij de verkoop gemiddeld € 334 op. In november 2020 was dat € 379. Dat is een stijging van 13%. Markusse: “De suikerprijs heeft een groot effect op de winstgevendheid van Cosun.”

Markusse verwacht dat de coronacrisis ook dit jaar nog invloed heeft op het reilen en zeilen van Cosun. “De grote vraag is hoe lang de crisis duurt. Als die voorbij is, verwachten we een snel herstel van de winstgevendheid van Aviko. Voor Sensus is het zeer positief dat de prijzen van inuline, dat uit cichorei wordt gewonnen, stijgen. Ook de vooruitzichten voor Cosun Beet Company zijn goed dankzij de stijging van de suikerprijs. ”

Engwerda
Jan Engwerda Redacteur


Beheer