Winst ForFarmers daalt fors door margedruk

13-08-2021 | |
CEO ForFarmers Yoram Knoop. - Foto: Jan Willem Schouten
CEO ForFarmers Yoram Knoop. - Foto: Jan Willem Schouten

Voerconcern ForFarmers had afgelopen halfjaar te maken met flinke margedruk. De concurrentiestrijd tussen voerproducenten nam in alle markten toe.

Boeren hadden te maken met slechte liquiditeitsposities door lagere prijzen door Covid en tegelijkertijd hogere voerprijzen. ForFarmers kon de hogere grondstofprijzen niet direct doorrekenen aan klanten.

Daling nettowinst

Dat resulteerde voor het voerbedrijf in een daling van de nettowinst van bijna 27% tot € 18 miljoen. Ook daalde het resultaat doordat er in het eerste kwartaal in Duitsland een aantal contracten niet goed geprijsd werd. Hiervoor verloor het bedrijf € 4 miljoen in de ebitda (het resultaat voor rente, belastingen en afschrijvingen). De ebitda kwam 15% lager uit op € 41 miljoen. Wel wist ForFarmers meer voer af te zetten en de omzet te verhogen, wat het effect was van twee overnames die het bedrijf eerder deed, onder andere van De Hoop Mengvoeders dat pluimveevoeders produceert.

‘Resultaat teleurstellend’

CEO Yoram Knoop noemt het resultaat teleurstellend. “Hoe lang de huidige margedruk zal aanhouden hangt vooral af van de voortvarendheid van de sector om de snel gestegen kosten van met name grondstoffen en energie integraal door te berekenen aan klanten”, aldus Knoop. Volgens hem is het wachten op wanneer de prijzen voor eindproducten voor consumenten ook stijgen, zodat er weer wat meer ruimte komt. Directeur ForFarmers Nederland Pieter Wolleswinkel gaf aan te verwachten dat de grondstoffenprijzen in het tweede half jaar hoog blijven. “We hadden hoop op een daling na de oogst van grondstoffen, maar voorlopig hebben we nog te maken met hogere prijzen.”

Overname De Hoop

Het afgezette volume Total Feed, bestaande uit het volledige productportfolio, groeide met bijna 2% tot 4,9 miljoen ton. Het volume mengvoer nam toe met 2,2% tot 3,5 miljoen ton. In het cluster Nederland/België was er sprake van een stijging van het verkochte volume Total Feed van bijna 1,8%. De bijdrage van De Hoop Mengvoeders was 4,5%. Het aantal klanten dat is vertrokken door ketenintegratie bij derden, was minder dan tijdens de overname van De Hoop werd verwacht. Autonoom daalde het Total Feed-volume met 2,8% door minder afzet in alle sectoren.

Yoram Knoop gaf aan dat het niet blijft bij de recente overnames van De Hoop en het Duitse Mühldorfer Pferdefutter. “We willen graag onderdeel zijn van de consolidatie in de sector, die ook hard nodig is.” Dat is niet alleen het geval in Nederland, ook in de andere markten waarin ForFarmers aanwezig is, verwacht het consolidatie.

Toegevoegde waarde

Dat alle Nederlandse supermarkten over een aantal jaar zijn overgestapt op Beter Leven-kip ziet ForFarmers als een kans. “Het aantal kippen zal waarschijnlijk afnemen, maar we kunnen wel toegevoegde waarde leveren door boeren te begeleiden. We kunnen zo bij meer pluimveehouders voer leveren.” In dit licht werd eerder dit jaar De Hoop overgenomen.

De beurskoers van ForFarmers daalde vrijdagochtend met 4,8% tot onder € 4,70. Dat is de laagste aandelenwaarde sinds het bedrijf op de beursgenoteerd is in 2016.

Kloosterman


Beheer