Skip to content

Winst FrieslandCampina lager dan die lijkt

Updated on:
Business
Nieuws
Het ophale van melk door FrieslandCampina. De melkprijs van de zuivelaar stijgt. Foto: Mark Pasver

Het ophale van melk door FrieslandCampina. De melkprijs van de zuivelaar stijgt. Foto: Mark Pasver

De halfjaarwinst van FrieslandCampina was dit jaar op het eerste oog vrijwel vergelijkbaar aan die over het eerste halfjaar van 2019. Op vergelijkbare basis daalde de winst echter met 37,2%.

Dit schrijft vicevoorzitter Erwin Wunnekink van FrieslandCampina in reactie op vragen van leden op Melkweb. De (halfjaar-)winst in 2020 was € 108 miljoen “en met enig rekenwerk was de winst in 2019 (afgerond) € 173 miljoen,” zo stelt hij.

Volgens de officiële rapportage van FrieslandCampina bedroeg de halfjaarwinst over de eerste helft van vorig jaar € 121 miljoen. Het bedrag van € 173 miljoen wordt nergens genoemd in de stukken.

Onbegrip bij leden

De reactie van Wunnekink volgt op vragen en onbegrip van leden over de hoogte van de prestatietoeslag die dit jaar wordt gegeven over het eerste halfjaar van 2020. Dit bedraagt met 22 cent per 100 kilo amper een derde deel van de prestatietoeslag van een jaar daarvoor. Toen werd een toeslag van 65 cent vastgesteld. Met de formule van toen in de hand zou de prestatietoeslag ditmaal op ongeveer 60 cent hebben moeten uitkomen, dachten leden.

Fiscale veranderingen

Wunnekink en andere vertegenwoordigers van FrieslandCampina stellen dat de lagere uitkering ook te maken heeft met de fiscale veranderingen die vorig jaar zijn doorgevoerd bij FrieslandCampina. Dit was nodig omdat de Belastingdienst niet langer instemde met bepaalde fiscaal gunstige coöperatieve regelingen, zo stelt het bedrijf. Volgens Wunnekink gaat het echter om ingewikkelde materie, die te complex is om even voor te rekenen.

Daar hebben sommige leden weinig begrip voor. “Je zou op zijn minst een poging kunnen doen om die berekening te maken. Het begint op de stikstofmaatregel te lijken van minister Schouten. Daar is ook maar één ambtenaar die het weet, en niemand anders kan het narekenen”, schrijft een van hen.

Snel delen

Afbeelding
Klaas van der Horst

Voormalig redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin