Winst JBS daalt, maar minder dan verwacht

14-11 | |
Vooral in Noord-Amerika, de belangrijkste regio voor JBS, ging de winst onderuit. Foto: ANP
Vooral in Noord-Amerika, de belangrijkste regio voor JBS, ging de winst onderuit. Foto: ANP

Het Braziliaanse JBS heeft de nettowinst over het derde kwartaal van 2022 met 47,1% zien dalen naar € 739 miljoen.

‘De winst van JBS is fors gedaald, maar minder dan analisten van tevoren hadden gedacht’, meldt persbureau Reuters. De omzet van ’s werelds grootste vleesproducent, in Nederland eigenaar van vleesvervangersbedrijf Vivera, steeg met 6,8% naar € 18,3 miljard. De aangepaste ebitda daalde met 31% naar een kleine € 1,8 miljard.

JBS: marges normaliseren

Vooral in Noord-Amerika, de belangrijkste regio voor JBS, ging de winst onderuit. De ebitda daalde daar met 67,5% naar € 462 miljoen. De Amerikaanse rundvleesdivisie is normaal gesproken een belangrijk winstgevend onderdeel van het bedrijf, maar als gevolg van een beperkt aanbod en hoge kosten staan de marges onder druk. JBS geeft ook dit keer aan dat de marges normaliseren. Dat deed de onderneming ook al bij de presentatie van cijfers over het tweede kwartaal van dit jaar.

JBS exporteerde in het afgelopen kwartaal voor een bedrag van omgerekend € 5,3 miljard. Dat is 8% meer dan een jaar eerder. Het grootste deel van de export ging naar China (28%). Daarna volgen Afrika en het Midden-Oosten met 12,1%.

Vlees & merken: Food&Agribusiness zet informatie over vlees als merk of concept op een rij. Ga naar FoodAgribusiness.nl/vlees-merken

Willem Veldman
Meer over


Beheer