Winst Syngenta stijgt met 27%

28-10 | |
De omzet van Syngenta groeide in het derde kwartaal naar $ 6,5 miljard. - Foto: Reuters
De omzet van Syngenta groeide in het derde kwartaal naar $ 6,5 miljard. - Foto: Reuters

Zaden- en gewasbeschermingsmiddelenbedrijf Syngenta maakte in het derde kwartaal van dit jaar 27% meer winst.

Ook de operationele winst (ebitda, winst voor belasting, rente en afschrijvingen) nam toe met 13%. Dat blijkt uit de kwartaalresultaten die het bedrijf donderdag publiceerde.

De omzet groeide naar $ 6,5 miljard (circa € 5,57 miljard) en de ebitda kwam uit op $ 800 miljoen (circa € 686 miljoen). Alle bedrijfsonderdelen boekten een groei van dubbele cijfers in het kwartaal. De groei liep uiteen van 18% voor Syngenta Gewasbescherming tot 54% voor Syngenta Groep China.

Volgens Syngenta was de vraag naar technologieën ‘die boeren in staat stellen gewassen te verbouwen in moeilijke weersomstandigheden en tegelijkertijd de opbrengsten en productiviteit van bestaand bouwland te verhogen’ het sterkst. Het concern doelt hiermee op apps en digitale platforms die boeren kunnen gebruiken.

Groene gewasbescherming

Ook de vraag naar groene gewasbeschermingsmiddelen groeide fors. De omzet hiervan nam toe met 30%. Daarnaast profiteerde de onderneming van hoge graanprijzen en beperkt marktaanbod, waardoor klanten eerder hun producten kochten.

Net als bijna alle bedrijven, merkte Syngenta de impact van hogere inkoop-, logistieke en andere bedrijfskosten. Die werden echter deels gecompenseerd door hogere verkoopprijzen.

Verkoop groentezaadproducent geblokkeerd

Syngenta is in handen van het Chinese staatsbedrijf ChemChina. Deze week werd bekend dat Italië Syngenta tegengehouden heeft om groentezaadproducent Verisem te kopen. De Italiaanse landbouwlobbypartij Coldiretti riep de Italiaanse premier op om de overname door Syngenta te blokkeren omdat ‘de strategische balans van de wereld in de controle van zaden voor de groente- en kruidenproductie naar Azië zou hebben verschoven’, zo meldde persbureau Reuters. Met de stap wil Italië belangrijke sectoren beschermen tegen buitenlandse overnames.

KloostermanBeheer