Winst Ter Beke daalt 39% door listeria

02-03-2020 | |
Foto: ANP
Foto: ANP

De winst van de Belgische Ter Beke Groep, het moederbedrijf van het Nederlandse vleesbedrijf Offerman, daalde vorig jaar met 39% naar € 4,4 miljoen.

Dat kwam mede door een terugroepactie van vleeswaren vanwege een listeria-besmetting en een tijdelijke sluiting van de Offerman-fabriek in Aalsmeer waar de besmette vleeswaren werden geproduceerd. Daarnaast stegen ook de kosten door hogere varkensprijzen. Dat blijkt uit de jaarresultaten die het beursgenoteerde bedrijf vorige week vrijdag publiceerde.

Omzet 7% hoger

Ondanks de terugroepactie steeg de totale omzet van het bedrijf met 7% naar € 728,1 miljoen. De omzet van de divisie vleeswaren steeg met 4,2% naar € 437,6 miljoen. De divisie had op veel vlakken wel een moeilijk jaar, aldus Ter Beke. De terugroepactie kostte het bedrijf € 7,9 miljoen.

Ook was er een sociaal plan voor medewerkers als gevolg van de gedeeltelijke sluiting van de fabriek in Aalsmeer. Dat kostte Ter Beke € 3,1 miljoen. Ook werd er een half miljoen afgeschreven op de fabriek in Aalsmeer. Door de toegenomen vraag naar varkensvlees in China, waren er voor bepaalde deelstukken van het varken prijsstijgingen van 80%, zo stelt het bedrijf.

Stijgende grondstofprijzen

Ook de divisie bereide gerechten had last van de stijging van de grondstofprijzen. “We maken er werk van om dit met efficiëntieverbeteringen en prijsverhogingen te compenseren, maar dit is een geleidelijk proces”, zo staat in de toelichting op de cijfers. Zo probeerde het bedrijf de export naar Duitsland en het Verenigd Koninkrijk te stimuleren met nieuwe verkoopteams en de efficiëntie in een Belgische fabriek te verhogen.

Kloosterman


Beheer