Winst voor FloraHolland, grote zorg om toekomst

02-04 | Laatste update op 17-10 | |
Foto: ANP
Foto: ANP

FloraHolland uit grote zorgen over de toekomst van de sierteelt door vraaguitval en hoge energiekosten vanwege de oorlog in Oekraïne.

Royal FloraHolland heeft vorig jaar afgesloten met een winst van € 6,5 miljoen. Daarmee schreef de bloemenveiling weer zwarte cijfers na het verlies van bijna € 6 miljoen een jaar eerder. Bij de publicatie van het jaarverslag uitte FloraHolland wel zorgen over de toekomst vanwege de oorlog in Oekraïne en de hoge energieprijzen.

Overheidsingrijpen

De veiling meent dat de overheid moet ingrijpen nu de vraag naar bloemen en planten afneemt en tuinders het lastig hebben om de energienota te voldoen. Het veilingbedrijf verwacht door de hoge energiekosten zelf dit jaar weer verlies te zullen maken. Daarom moet het mogelijk kosten gaan besparen. Hoe dat eventueel gaat gebeuren, meldt FloraHolland niet.

Vraaguitval en hoge kosten

Veilingtopman Steven van Schilfgaarde somt in een toelichting op de jaarcijfers de uitdagingen van nu op. “Er is sprake van vraaguitval, grote onzekerheid in de markt en dalend consumentenvertrouwen. De noodzakelijke energietransitie is niet van vandaag op morgen gerealiseerd en door de hoge kosten is er voor kwekers geen ruimte om te investeren”, sombert hij. “De internationale positie van de Nederlandse sierteelt staat op het spel. Zonder maatregelen van het kabinet, voorzie ik dat er blijvende schade aan onze sector wordt aangericht.”

Verbeterde financiële positie

FloraHolland had eerder al gemeld dat de productomzet vooral als gevolg van hogere prijzen vorig jaar was toegenomen. De bedrijfsopbrengsten stegen met 15%. Dankzij de goede resultaten is de financiële positie van het veilingbedrijf sterk verbeterd.

Lees meer over de gevolgen van de oorlog tussen Oekraïne en Rusland voor de food- en agribusiness

ANP Algemeen Nederlands Persbureau


Beheer