Winstexplosies bij ADM en Bunge

27-10-2021 | |
De Mercuriushaven bij de Hemhavens met zicht op de locatie van Bunge. Foto: ANP
De Mercuriushaven bij de Hemhavens met zicht op de locatie van Bunge. Foto: ANP

De Amerikaanse agriconcerns ADM en Bunge hebben zeer goede resultaten geboekt in het derde kwartaal van dit jaar.

Archer Daniels Midlands (ADM) scoorde in het derde kwartaal een nettowinst van $ 526 miljoen. Dat is 134% meer dan in het derde kwartaal van 2020. Bunge wist de kwartaalwinst met 150% te verhogen naar $ 653 miljoen. De kwartaalomzet van ADM steeg met 34% en die van Bunge met 39% ten opzichte van het derde kwartaal in 2020.

ADM: vierde kwartaal ook goed

ADM verwacht ook een goed vierde kwartaal. De winst per aandeel zal voor het tweede jaar op rij een record bereiken, meldt het bedrijf bij de presentatie van de kwartaalcijfers. Bij ADM zorgde vooral de oliezadentak en agrarische divisie voor de winststijging, de grootste divisie van het concern. ADM constateert dat de vraag naar biodiesel sterk is gestegen. Ook worden meer voedingsmiddelen verkocht. De hoge kosten voor energie en de dure inkoop van agrarische grondstoffen gaat nog wel wat drukken op de winst in het vierde kwartaal. Ook de oplopende inflatie speelt ADM parten, zei CEO Juan Luciano.

Hogere vraag naar voedingsmiddelen

In de eerste negen maanden van 2021 realiseerde ADM een omzet van $ 62,2 miljard en een nettowinst van $ 1,9 miljard. De omzet groeide 34% en de nettowinst met 78%. Ook Bunge verwacht een uitstekend boekjaar, waarvan nu negen maanden zijn verstreken. En ook Bunge profiteert van de hogere vraag naar voedingsmiddelen en hernieuwbare brandstoffen. Bunge verhandelde minder volume aan agrarische grondstoffen en plantaardige oliën, maar de marges op die handel verbeterden sterk. CEO Greg Heckman verwacht dat de gunstige marktomstandigheden nog even voortduren. Daarom verhoogde het concern opnieuw de winstverwachting voor het hele boekjaar. Dat is de derde keer dit jaar.

Winst bij plantaardige olie steeg meer dan 100%

De agribusiness is de grootste divisie van Bunge. Die divisie wist de winst in het derde kwartaal te verhogen met 10%. De winst bij de plantaardige olie steeg meer dan 100%. De maalderijen van Bunge moesten winst inleveren, omdat de inkoopkosten van graan fors zijn gestegen.

Bekijk het verloop van de aandelenkoersen van ADM en Bunge en andere food- en agribusinessbedrijven in de Beursindex via FoodAgribusiness.nl/markt

Engwerda
Jan Engwerda Redacteur


Beheer