Winstneming op termijnmarkt door conflict VS en Iran

06-01-2020 | Laatste update op 08-08 | |
Foto: Peter Roek - Foto: Peter J.E.Roek  Pentalux Photography & Video  06-53639890
Foto: Peter Roek

Spanning tussen de Verenigde Staten en Iran leidt tot winstnemingen op de agrarische termijnmarkten.

Vrijdag daalden de noteringen voor tarwe, mais en sojabonen in Chicago en Parijs. Maandag daalden de prijzen verder, behalve bij sojabonen.

De VS doodde in de nacht van donderdag op vrijdag de Iraanse generaal Qassem Soleimani, de baas van de buitenlandse tak van de Revolutionaire Garde. Volgens de Amerikanen was Soleimani verantwoordelijk voor diverse aanslagen. Iran dreigt met tegenmaatregelen. Dergelijke conflicten drukken meestal sterk op de noteringen van agrarische grondstoffen. Handelaren vrezen schade aan de wereldeconomie als zo’n conflict escaleert. Dat vermindert de vraag naar agrarische grondstoffen.

Noteringen tarwe en mais omlaag

Vrijdag daalden alle noteringen op de termijnmarkten. Maandag is het beeld gemengder. In Chicago werden tarwe en mais goedkoper, sojabonen stegen in prijs. In Parijs werden tarwe en mais goedkoper, maar bij tarwe is die daling klein. Het lijkt er op dat de onrust in het Midden-Oosten de aanleiding is voor handelaren om hun koerswinsten te verzilveren. Graan werd de laatste weken in Chicago en Parijs tussen de 4% en 6% duurder. Soja steeg zelfs 8% in prijs.

Olieprijs wel hoger

De olieprijs stijgt wel, omdat Iran in de olierijkste regio van de wereld ligt. Op de langere termijn heeft duurdere olie een prijsondersteunend effect op mais en suiker, omdat beide grondstoffen veel worden gebruikt voor de productie van ethanol.

De handel kijkt vooral naar het handelsconflict tussen de VS en China. De Amerikaanse president Trump meldde onlangs flinke vooruitgang. China is veel gematigder.

Engwerda
Jan Engwerda Redacteur


Beheer