Winter trekt spoor door eerste bloemkool

Foto: Stan Verstegen
Foto: Stan Verstegen

In Noord-Holland startte de oogst van de eerste winterbloemkool deze week. In Zeeland sneden telers anderhalve tot twee weken geleden de eerste kool. De productie gaat nog mondjesmaat.

Syngenta-adviseur Niels Botman noemt het huidige gewasbeeld in Noord-Holland wisselend. Vooral de plantingen die het tijdens de vorst in februari zonder bedekking moesten stellen, hebben een tik gehad. Dat werd in de hand gewerkt door het koude weer in de voorbije periode, waardoor de groei nog steeds op een laag pitje staat. De verwachting is dat als de wind gaat draaien, dat zal herstellen.

Eind deze week beter

Henri Louwerse van Lobros Brothers in Serooskerke drukt zich over de situatie in Zeeland vergelijkbaar uit. Wel kon hij zo’n twee weken geleden de eerste kool al snijden, hoofdzakelijk met acht en tien stuks in een bak. Hij verwacht dat dit vanaf volgende week gaat verbeteren.

Een collega op Walcheren rekent daar eveneens op. “We zijn eind deze week wel door de rommel heen. In het weekend vallen er een paar zachte buitjes en met een temperatuur van 15 à 16 graden komt er dan alweer snel wat blad op.”

€ 1,25 – € 2,50

De prijzen waren deze week wel heel behoorlijk, in de richting van € 1,25 voor de achten en € 2,50 voor de zessen. Gezien het voorgaande is dat echter nog niet maatgevend. Het areaal winterbloemkool in Nederland is zo’n 350 hectare en neemt licht toe vanwege broccolitelers die hun seizoen proberen te verlengen.

Prognose: Toenemende producties met meer stabiliteit in de markt.

Meer prijzen en noteringen bekijken? Via Foodagribusiness.nl/markt heb je toegang tot de grootste prijzendatabase van Nederland. Krijg inzicht in meer dan 1.100 actuele marktprijzen van producten uit agrarische sectoren, aandelenkoersen en bedrijfsmiddelen als kunstmest, energie en grond.

Stallen
Joost Stallen Redacteur

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.