Wintergerst blijft steken op 6,5 ton per hectare

14-06 | |
De areaalcijfers van wintergerst zijn in vergelijking met een maand geleden wel wat opgehoogd. - Foto: Canva
De areaalcijfers van wintergerst zijn in vergelijking met een maand geleden wel wat opgehoogd. - Foto: Canva

De opbrengst van wintergerst blijft in Frankrijk steken op zo’n 6,5 ton per hectare. Daarmee levert het gewas 5,1% minder op dan vorig jaar, blijkt uit cijfers van de statistische dienst van het Franse ministerie van landbouw Agreste.

Sinds 2016 schommelen de hectare-opbrengsten van wintergerst in Frankrijk van 5,5 tot 7,1 ton per hectare. In 2016 en 2020 werden de laagste opbrengsten gehaald en in 2019 kwam er 7,1 ton van een bunder. Over de jaren heen is er gemiddeld net iets minder dan 6,5 ton per hectare geoogst. Vooralsnog lijkt de oogst van dit jaar daar nauwelijks bovenuit te komen.

De areaalcijfers van wintergerst zijn in vergelijking met een maand geleden wel wat opgehoogd. Nu gaat men uit van bijna 1,27 miljoen hectare wintergerst. Dat is 15.000 hectare meer dan de vorige raming in mei en 5,7% meer dan een jaar geleden. Ondanks de lagere opbrengst zal de uiteindelijke productie zodoende een fractie hoger uitvallen met in totaal zo’n 8,25 miljoen ton.

Lees verder onder de grafiek

Van de andere granen heeft Agreste nog geen opbrengstverwachting bekendgemaakt. Wel zijn de areaalcijfers wat aangepast. Zo is de oppervlakte van wintertarwe iets naar beneden bijgesteld naar 4,74 miljoen hectare (-4,4% ten opzichte van 2021). Het totale areaal granen in Frankrijk wordt geraamd op 9 miljoen hectare, hetgeen 3% minder is dan vorig jaar.

Ramaker
John Ramaker Chef-redacteur


Beheer