Winters weer laat preiprijzen stijgen

Foto: Canva
Foto: Canva

In de loop van december liepen de prijzen voor prei op. Begin januari is sprake van een prijsstabilisatie en lijken de vooruitzichten positief als het om de prijsvorming gaat.

De verwachting van begin december dat de prijzen voor prei voorzichtig beter zouden worden, is uitgekomen. Tot in de week voor Kerstmis liepen de prijzen op met een ‘piek’ op 18 en 21 december bij REO Veiling van 79 cent per kilo voor de sortering 3-4 FLMW. De stijgende prijstrend startte op 26 november vanaf een niveau van 27 cent. Tussen 21 december en 31 december zakte de prijs geleidelijk van 79 cent naar 60 cent en van dat prijsniveau van 60 tot 62 cent is ook sprake in het begin van de eerste week van januari. Op 6 januari steeg de prijs tot 78 cent.

ZON fruit & vegetables

Bij ZON fruit & vegetables werd op 27 november met 27 cent per kilo het dieptepunt in de prijsvorming voor de sortering Lang Wit bereikt. Bij ZON was de prijstrend vervolgens opwaarts tot 83 cent op 17 december en 86 cent op 21 december. Ook bij ZON sloeg de prijstrend toen om en ging richting 60 cent op 31 december. Begin deze week stabiliseerden de prijzen rond 56 cent om op donderdag weer te stijgen naar 77 cent.

The Greenery

Bij The Greenery zien we deze week weer een lichte prijsstijging van de klokprijs, maar wel op een iets lager niveau dan bij ZON en REO. Bij The Greenery steeg de prijs van 46 cent op 31 december voor de sortering Lang Wit naar 48 cent op 4 januari. Op 7 januari steeg dat door naar 63 cent. Tijdens de piekdagen van vrijdag 18 en maandag 21 december werden prijzen van 83 tot 84 cent genoteerd.

Lichte nachtvorst

De huidige prijsvorming doet vermoeden dat de prijzen in de komende periode in ieder geval stabiel zullen blijven. Wellicht dat de huidige weersvoorspellingen, met lichte nachtvorsten, de prijsvorming nog een extra duwtje in opwaartse richting geven kan.

Prognose: Stabiele tot iets betere prijsvorming.

Meer prijzen en noteringen bekijken? Via Foodagribusiness.nl/markt heb je toegang tot de grootste prijzendatabase van Nederland. Krijg inzicht in meer dan 1.100 actuele marktprijzen van producten uit agrarische sectoren, aandelenkoersen en bedrijfsmiddelen als kunstmest, energie en grond.

Verstegen
Stan Verstegen Redacteur

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.