Winterweer helpt prijzen zuivelmarkt aan plusje

11-02 | |
Foto: Twan Wiermans
Foto: Twan Wiermans

Hoewel kalm, lijkt de zuivelmarkt deze week in grote lijnen toch iets hogere prijzen op te leveren.

Een belangrijke oorzaak daarvoor is volgens veel handelaren het winterweer. Door de kou krijgt de melkaanvoer een tik en zal er dus minder snel dan eerst gedacht een grotere stroom boerderijmelk beschikbaar komen. Dat helpt de prijzen omhoog. Behalve op de spotmarkt voor rauwe melk. Daar wordt het evenwicht een beetje verstoord door storingen bij diverse fabrieken. De kou zorgt namelijk voor tijdelijke uitval van poedertorens, waardoor opeens andere afzet gezocht moet worden voor forse plassen rauwe melk. Dat drukt de prijs. Soms helpt het dan dat nog een goede afzet mogelijk is naar Italië, maar dat is nu ook niet helemaal het geval.

Room en melkpoeder

Rauwe melk mag dan iets minder opbrengen, de vraag naar en de prijzen van room en mageremelkconcentraat zijn en blijven relatief hoog. De roomprijs is stabiel op zo’n € 4,20 per kilo, de concentraatprijs is gestegen naar € 2,30 per kilo droge stof. Dat terwijl mageremelkpoeder zo’n € 2360 per ton opbrengt. Voor verpoedering is concentraat dus veel te duur, tenzij commerciële partijen extra grondstof nodig hebben om reeds afgesloten contracten te kunnen nakomen.

Boter en kaas

Opvallend is dat bij een nu stabiele roomprijs de prijs voor boter gestaag in de lift zit. Onder de € 3,60 per kilo is weinig meer te koop, terwijl op bijvoorbeeld DAO.eu ook al boter wordt verkocht voor € 3,70 per kilo. Degenen die rond de jaarwisseling boter voor € 3,24 aan Duitse supers hebben verkocht, zullen zich flink achter de oren krabben. De kaasmarkt krabbelt ook weer iets op. Goudse foliekaas levert zo’n € 2,93 per kilo op. De mozzarella-markt herstelt relatief nog verder. Bij DAO is al weer product verkocht voor krap € 2,80 per kilo.

Prognose: licht positievere markt

Meer prijzen en noteringen bekijken? Via Foodagribusiness.nl/markt heb je toegang tot de grootste prijzendatabase van Nederland. Krijg inzicht in meer dan 1.100 actuele marktprijzen van producten uit agrarische sectoren, aandelenkoersen en bedrijfsmiddelen als kunstmest, energie en grond.

van der Horst

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.