Winterweer zorgt vooral voor vertraging transport

08-02 | |
Langzaam rijdend verkeer op de A27 bij Houten op 8 februari. - Foto: ANP
Langzaam rijdend verkeer op de A27 bij Houten op 8 februari. - Foto: ANP

Het extreme winterweer houdt Nederland en daarmee ook leveranciers en transporteurs van agrarische producten en levensmiddelen in de greep.

Ondanks er (nog) geen grote calamiteiten gemeld zijn, ondervinden zij vooral veel vertraging met leveringen en loopt lokaal de bevoorrading van supermarkten stroef.

Vooral vertragingen

Logistiek bedrijf AB Texel Group meldt geen noemenswaardige incidenten door sneeuw en vorst bij het leveren van veevoer en het ophalen van melk en aardappelen. “Het blijft bij wat vertraging door de gladheid”, vertelt woordvoerder Gerdien Simonse. “Vliegtuigen blijven aan de grond, bussen en treinen rijden niet, maar wij bij AB zijn blijven rijden.” AB Texel had extra chauffeurs stand-by staan voor het weekend. “We zagen het aankomen en hebben zaterdag extra veevoer uitgeleverd, ritten gedaan die we anders vandaag zouden doen. Van chauffeurs horen we dat boeren volop gehoor hebben gegeven aan ons verzoek voor het weekend om erven en toeritten sneeuwvrij te maken. Er wordt veel gedaan, complimenten.”

Er zijn winkels waar een levering te laat komt of helemaal niet

Ook Vion meldt weinig problemen. “Het gaat goed, varkens worden gewoon opgehaald. De overlast valt reuze mee. Vervoerders zijn tijdig op de hoogte gebracht en hebben gepaste maatregelen genomen”, aldus de woordvoerster.

Bevoorrading supers niet overal zeker

De bevoorrading van supermarkten is echter niet overal in Nederland zeker. Sommige delen van het land zijn moeilijk te bereiken, meldt het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL). Het bevoorraden van de supermarkten is zowel bij Albert Heijn als Jumbo weer opgestart. Bij Jumbo “kan er wat vertraging in de levering zitten”, vertelt de woordvoerder. Albert Heijn laat weten dat het per supermarkt verschilt. “Er zijn veel winkels die goed gevulde schappen hebben, maar er zijn ook winkels waar een levering te laat komt of helemaal niet.” In de supermarkten is het over het algemeen “iets rustiger met klanten”, meldt de zegsvrouw van Albert Heijn. Ook de bezorging van AH is weer opgestart. Maar het verschilt sterk per regio hoe dat gaat. “In sommige regio’s kunnen we volgens planning bezorgen, in andere lopen we vertraging op”, aldus de woordvoerster.

‘Voorbereid te werk’

Volgens branchevereniging Transport en Logistiek Nederland (TLN) was de sector goed voorbereid op het slechte weer. Zo werden supermarkten zaterdag nog extra bevoorraad zodat er zondag minder hoefde te worden gereden. “Maar vandaag is de vraag groot. Het wordt een uitdaging om de schappen in alle supermarkten weer vol te krijgen.” TLN meldt dat sommige transporteurs met niet-noodzakelijke transporten hun werk hebben neergelegd. “Als het vervoer kan worden uitgesteld, raden we aan om dat te doen”, zo klinkt het.

Essink
Stefan Essink Redacteur
Meer overBeheer