Wiskerke Onions: impact corona op uiensector valt mee

25-02 | |
Uien worden in een schip richting Senegal geladen. Afrika neemt steeds meer Nederlandse uien af. - Foto: Peter Roek
Uien worden in een schip richting Senegal geladen. Afrika neemt steeds meer Nederlandse uien af. - Foto: Peter Roek

De uiensector heeft niet zwaar te lijden van de coronacrisis. Dat zei Chayenne Wiskerke van uiensorteer- en exportbedrijf Wiskerke Onions, in de online Hazera on(ion) tour Talkshow op donderdag 25 februari.

“De retail consumeert 30 tot 40% meer uien dan normaal en de export is in de eerste helft van het seizoen nooit zo groot geweest”, zei Wiskerke. “Waar behoefte was, konden wij in uien voorzien. Daar liggen zeker kansen.”

Uitdagingen op logistiek gebied

Uitdagingen zijn er ook. Zoals op logistiek gebied, terwijl logistiek juist een troef is van Nederland als exportland. “Containers staan op verkeerde plekken. De scheepvaart is volop in ontwikkeling naar een meer duurzame vloot. In de tussentijd wordt niet geïnvesteerd in uitbreiding in de vloten, wat we wel nodig hebben.” Het tekort aan containers leidt tot hogere prijzen. “Daar is een onbalans op de wereld.”

Ook merkt Wiskerke dat landen eigen teelt meer gaan beschermen. Daarom is het zaak om jaarrond goede kwaliteit te blijven bieden.

Stijgende trend in uienafzet

Voor de langere termijn is er echter geen vuiltje aan de lucht. De wereld heeft meer en meer uien nodig, schetst Wiskerke. “Natuurlijk komen er ook moeilijke jaren aan, maar gemiddeld zien we een stijgende trend in uienafzet.”

Ze noemt Afrika als voorbeeld. “Bijna 60% van de Nederlandse uien gaat inmiddels naar Afrikaanse bestemmingen en dat groeit elk jaar door. De ergste hobbels van de brexit hebben we ook wel gehad. Voorlopig hebben de Britten onze uien echt nog wel nodig.”

Vos
Petra Vos Redacteur

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.