Wisselende tarweoogsten houden markt in balans

04-12-2019 | |
Foto: Peter Roek - Foto: Peter J.E.Roek  Pentalux Photography & Video  06-53639890
Foto: Peter Roek

De tarweprijzen op de internationale termijnmarkten daalden dinsdag 3 december ietwat.

In Parijs werd € 184,25 per ton genoteerd voor het maart-contract. Omdat het december-contract over enkele dagen afloopt, is het maart-contract waarin wordt gehandeld voor vroege leveringen. De laatste tender uitgeschreven door Egypte is toegewezen aan Russische tarwe (295.000 ton) voor hogere prijzen vergeleken met de voorgaande aanbesteding. Dat drukt de prijzen in Europa iets.

Blik op Australië

De weersomstandigheden in het Zwarte Zeegebied zijn over het algemeen gunstig, waardoor ook de tarweprijzen op de termijnmarkt in Chicago deze week daalden. De EU-oogst is gedaan en de markt kijkt deels naar Australië. Het Australische overheidsbureau Abares heeft deze week de Australische tarweproductie lager ingeschat op 15,85 miljoen ton. In september gingen analisten nog uit van 19,2 miljoen ton tarwe. De droogte zorgt voor tegenvallende opbrengsten en de productie ligt 35% onder het 5-jarig gemiddelde. Dat prikkelt de tarweprijzen tot een opwaarts niveau. De graanbeurs in Rotterdam zette de EU-voertarwenotering € 3 hoger op € 192,50 per ton. Sinds eind juni 2019 stond de notering niet meer op dit niveau.

Voldoende mais

De markt voor tarwe lijkt redelijk in balans, met een lagere productie op het zuidelijk halfrond tegenover goede productie op het noordelijk halfrond.

Voor mais kent de Europese markt een neerwaartse druk. Dit omdat de Oekraïense mais sterk concurrerend is op de wereldmarkt. Ook lijkt het erop dat Brazilië de volgende oogst een flinke maisproductie heeft. De Amerikaanse maisprijzen bewegen niet veel. Dat heeft voornamelijk te maken met de stugge handelsbesprekingen tussen de Verenigde Staten en China.

Prognose: redelijk stabiele prijzen.

Lees meer over de brood-, meel- en graansector op deze themapagina

Smale
Annet Smale Redacteur
Meer over


Beheer