Doorgaan naar artikel

Wisselvallig weer maakt stemming op aardappelmarkt

Foto: Koos Groenewold premium

Foto: Koos Groenewold

In Nederland is een partij voor € 31,50 per 100 kilo verkocht, waardoor de PotatoNL-notering met 50 cent stijgt naar het hoogste niveau sinds juli 2019.

In het Zuiden beginnen Belgische aardappelverwerkers weer wat meer te lopen op de boer. Want voornamelijk in België en Frankrijk zijn de aardappelvoorraden flink geslonken, waardoor de kooplust niet helemaal wegzakt.

De afgelopen week kabbelde de handel gevoelsmatig rustig door. Maar de opwaartse (prijs)potentie is toch groter aan het worden. De industrie probeert hogere aardappelprijzen af te remmen, maar er is weinig aanbod en sowieso kooplust op termijn. Een vroeg voorjaar wordt het namelijk ook niet. Aardappelen poten kan natuurlijk ook prima in april, maar langzaam maar zeker begint het toch te kriebelen. Het weer is momenteel wisselvallig en voor half april zal er niet heel veel de grond in kunnen, is de verwachting. Het weer zorgt voor een verandering van stemming.

Termijnmarkt

Voorlopig is dat niet af te lezen aan de prijsontwikkeling op de termijnmarkt. Kortgeleden leek het er zelfs op dat de termijnmarkt de prijzen wel eens omlaag zou kunnen trekken. Dat bleek echter van korte duur, want de fysieke handel ging er niet in mee. Het zorgde even voor iets meer omzet op de termijnmarkt, maar verder stonden de noteringen al weer snel op het niveau van waar ze vandaan kwamen.

Inmiddels staat de termijnmarkt voor aprillevering weer op € 30 per 100 kilo. Daarmee liggen deze contracten op hetzelfde niveau als in de fysieke handel. De omzetten zijn dan ook zeer minimaal. Er gebeurt eigenlijk niets. Ook de onderliggende waarde – de Potato Index – ligt met € 30 op hetzelfde niveau als waarop de termijnmarkt zich beweegt.

Prognose: stabiel tot hogere prijzen.

Uitgebreide marktinformatie over aardappelprijzen vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Beheer
WP Admin