Wit-Rusland koopt weer groenten en fruit in EU

10-05 | |
Wit-Rusland importeert weer agf uit Europa. - Foto: Canva/Lester 120
Wit-Rusland importeert weer agf uit Europa. - Foto: Canva/Lester 120

Wit-Rusland importeert weer groenten en fruit uit de EU. Het importverbod was sinds 1 januari 2022 van kracht. Maar Wit-Rusland kan niet zonder aardappelen, groenten en fruit uit Europa, meldt nieuwssite EastFruit op basis van bronnen in de agf-handel.

Volgens EastFruit begonnen de prijzen voor aardappelen, groenten en fruit in Polen en andere EU-landen eind vorige week plotseling te stijgen. Dat was opmerkelijk, omdat er veel agf-voorraden zijn en de binnenlandse vraag beperkt bleef.

De prijsstijging wordt echter veroorzaakt doordat Wit-Rusland weer agf koopt in de EU. Volgens EastFruit is Rusland akkoord met de opheffing van het importverbod. Dat maakt het weer mogelijk groenten en fruit uit de EU via Wit-Rusland naar Rusland te vervoeren.

Prijsstijging groente en fruit

Het importverbod gold vanaf 1 januari 2022. Dat leidde volgens EastFruit tot een forse stijging van de agf-prijzen in Wit-Rusland en Rusland. Deze landen produceren zelf niet genoeg groenten en fruit.

De oorlog in Oekraïne, die eind februari losbarstte, verergerde het probleem. Veel landen weigeren sindsdien samen te werken met Rusland en Wit-Rusland. Maar door de sancties tegen beide landen mogen vrachtwagens uit de EU niet Rusland en Wit-Rusland binnenrijden. Daarom worden de producten aan de grens afgeleverd, waar ze opnieuw worden opgeladen.

Engwerda
Jan Engwerda Redacteur
Meer over


Beheer