Doorgaan naar artikel

Witlof brengt geen fractie van de kostprijs op

Witlof wordt ingepakt bij een teler. - Foto: Lex Salverda premium

Witlof wordt ingepakt bij een teler. - Foto: Lex Salverda

De witlofmarkt is letterlijk ‘dubbeltjeswerk’, met kiloprijzen op de vrije markt van 30, 40 cent.

De producties zijn goed, de kwaliteit is goed, maar de prijs is bar slecht. Anders is de marktsituatie voor witlof niet te omschrijven. De ellende startte in januari en er lijkt geen zicht op verbetering te zijn.

De markt is letterlijk ‘dubbeltjeswerk’, met kiloprijzen op de vrije markt van 30, 40 cent. Anderhalve week leek het wat beter te gaan, maar dat bleek niet meer dan een oprispinkje. De mooie productiecijfers en het hoge kwaliteitsniveau gelden voor de productie in Nederland, België en Frankrijk. In Frankrijk schijnen de prijzen weliswaar een fractie hoger te liggen, maar dat is dan inclusief verpakking. Verder wordt er witlof vernietigd.

Witlof kost teler geld

Product vernietigen is in Nederland niet aan de orde, telers geven wel aan minder wortels op te zetten dan aanvankelijk de bedoeling. Niet oogsten kost nu minder dan wel oogsten. Voor witlof die wel op de markt komt, wordt niet alleen in het eigen land afzet gezocht, maar ook daarbuiten. Zo komt er ook Frans en Belgisch lof op de Nederlandse markt.

Voor de komende weken is het beeld nog steeds niet fraai. Een lichtpuntje kan zijn dat veel Franse telers vanaf 1 april stoppen met trekken, omdat ze vanaf die datum geen gebruik kunnen maken van een (jaarlijkse) regeling die het mogelijk maakt de loonkosten te bepreken.

Witlof brengt de supermarkt geld

Het contrast met de prijs voor witlof in het winkelschap kan soms bijna niet groter zijn. Jumbo, schermend met de kreet ‘altijd lage prijs’ voor witlof, vraagt € 2,58 voor een kilo, AH rekent voor 4 kroppen op een schaaltje € 2,25. Plus zit daar met € 1,38 per kilo een stuk onder, maar alleen deze donderdag, vrijdag en zaterdag.

Dat zijn prijzen die er niet voor gaan zorgen dat consumenten extra verleid worden om witlof te kopen. Een teler: “Supermarkten hebben gelijk als ze zeggen ’alles wordt duurder’, maar dat geldt blijkbaar vooral voor de klanten in de winkel.”

Prognose: maart blijft dubbeltjeswerk.

Prijsinformatie over vollegrondsgroente vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Beheer
WP Admin