Doorgaan naar artikel

Witlof doet het goed ondanks corona

Met prijzen van (ruim) boven de 2 euro per kilo, doet witlof het gewoon goed. Foto: ANP

Met prijzen van (ruim) boven de 2 euro per kilo, doet witlof het gewoon goed. Foto: ANP

Met prijzen van (ruim) boven de 2 euro per kilo, doet witlof het gewoon goed. Vooral de ruime Franse vraag legt een mooie bodem in de markt.

De jaarrond beschikbaarheid van witlof in een regio die zich grofweg beperkt tot Nederland, België, Frankrijk en Duitsland, maakt witlof in de handel tot een betrouwbaar product. Wellicht is dat een reden waarom de vraag gemiddeld goed is, oppert witlofteler Gerwin de Vries in Espel, ondanks het wegvallen van de vraag vanuit de horeca en catering door het coronavirus. Overigens is witlof geen horecagevoelig-product als bijvoorbeeld asperges.

Goede vraag naar witlof in Frankrijk

Eveneens positief is de goede vraag vanuit Frankrijk. Dat hangt samen met het gegeven dat de Franse trekkers het moeten stellen met minder wortelen, dan ze zouden gezien de beschikbare productiecapaciteit zouden kunnen verwerken. Dat heeft alles te maken met de weesomstandigheden in de zomer (vanwege mineervlieg en wortelluis) en in het najaar (aanleiding gevend tot productie-remmende factoren als Phytophthora en Pythium

Gestaag oplopende witlofprijzen

Het prijzencircus begon vanaf half maart eindigend in een piek op 20 maart, net voor het beruchte hamsterweekend. BelOrta noteerde op die vrijdag een piek van € 4,11 voor Kort Grof lof. Zo’n opvlieger is steevast een voorbode voor een mooie duikvlucht, die zich ook prompt aandiende, met een dip op woensdag 25 maart Sindsdien is de rust enigszins teruggekeerd, resulterend in gestaag oplopende prijzen.

De prijzen in het winkelschap: Jumbo € 1.98/kilo, Plus € 2,38/kilo, AH € 1,99/schaaltje met vier stuks.

Prognose: komende weken op het huidige niveau.

Prijsinformatie over vollegrondsgroente vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Beheer
WP Admin