Doorgaan naar artikel

Witlof is te laag geprijsd

Foto: Lex Salverda

Foto: Lex Salverda

De oplopende prijs die zich vorige week voor witlof aandiende is óf een tijdelijke oprisping óf het begin van een trend omhoog.

Het begin van de trend omhoog zou je verwachten. Het aantal beschikbare witlofwortelen is krap, daar verandert niets aan. Dat vertaalt zich in een wat meer dan gemiddelde interesse naar de mogelijkheden van vroege rassen. Daarnaast is er het gegeven dat de trek van Topscore op zijn eind loopt, en wordt ingewisseld voor rassen die wat minder productief (kunnen) zijn. Verder zijn er telers die alleen in de winter aan de markt zijn; een deel van hen stopt nu al. Dat zijn factoren die positief zouden kunnen zijn voor de prijsvorming.

Vorige week leek het dan ook de goede kant op te gaan, richting 80 cent. Dat heeft vooralsnog niet doorgezet. Kort grof lof doet nu 70 tot 80 cent per kilo, dat is eenvoudigweg te weinig.

Winkelschap

Jumbo heeft witlof de afgelopen week – tot en met vandaag – in de actie voor € 1,98 per kilo. Plus hanteert een prijs van € 2,18 per kilo en AH vraagt € 1,95 voor vier kroppen.

Prijsgeschiedenis

Op supermarktscanner.nl is de prijsgeschiedenis voor witlof in het winkelschap voor een groot aantal retailers te volgen, Daaruit valt op te maken dat de prijs tot nu toe in 2021 structureel hoger ligt dan in 2020.

In de grafiek is ook te zien dat de winkelprijs voor witlof exact een jaar geleden ineens omhoog zwiepte. Dat ging toen hand in hand met torenhoge telersprijzen. De vraag is wat er de komende maanden in het winkelschap gaat gebeuren. Blijven de supers een structureel hoger prijsbeleid hanteren dan in 2020, dan moeten telers ook die lijn volgen ofwel: een hogere prijs afdwingen dan ze nu krijgen.

Prognose: oplopende prijsvorming

Prijsinformatie over vollegrondsgroente vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Beheer
WP Admin