Doorgaan naar artikel

Witlof onder kostprijs, winkelprijs blijft hoog

Foto: Lex Salverda

Foto: Lex Salverda

De prijs voor witlof zit dik onder kostprijs, in ieder geval voor de teler.

In de winkelschappen is daar niets van te merken, daar wordt nog steeds vastgehouden aan hoge coronaprijzen. Tot 18 maart hielden de prijzen voor witlof in het winkelschap gelijke tred met de prijsvorming in maart 2019. Vanaf dat moment ging er in vergelijking met een jaar geleden ineens 40 tot 50 cent per kilo witlof bovenop de consumentenprijs.

Wrang

Tot begin juni stond daar een nette prijs voor de telers tegenover, maar daarna is de prijs weggezakt naar 40 tot 50 cent. Op de supermarktprijzen heeft dat echter geen enkel effect gehad, in de vorm van (wat) lagere prijzen. “Supermarkten behoren tot de lachende derden van de coronacrisis”, constateert Dirk Spruit enigszins wrang, “en blijkbaar is er ook geen drang om winkelacties te organiseren”.

Minder opzetten

Het enige dat je voor de huidige prijsvorming zou kunnen bedenken, is dat er veel concurrentie is van veel andere groente en telers onder invloed van de coronaprijzen meer wortels hebben opgezet dan aanvankelijk de bedoeling was. Die lijn doortrekkend, zou de genoemde prijsdip vanaf begin juni geleid moeten hebben tot het opzetten van minder wortels. Nog een reden om de productie wat te temperen, is de beperkte wortelvoorraad op veel bedrijven. Het effect daarvan moet de komende week terug te vinden zijn in een afname van het aanbod, en in een herstel van de prijsvorming. Daarmee verandert echter niets aan de volledig uit de pas lopende prijspolitiek die de supermarkten voor witlof menen te moeten hanteren.

Enkele supermarktprijzen in deze week (per kilo): Plus € 1,78, AH: € 1,98, Jumbo € 2,38. Alleen Dirk blijkt toont enige actiebereidheid met een prijs van € 0,28 per krop (los lof).

Prognose: licht prijsherstel.

Prijsinformatie over vollegrondsgroente vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Beheer
WP Admin