Doorgaan naar artikel

Witlof toch weer onder de euro

Foto: Ruud Ploeg premium

Foto: Ruud Ploeg

Begin november was de verwachting dat de witlofprijs even tegen een dipje aanliep.

Er kwam een hele korte en flinke opleving, maar daarna zakte de prijs in de loop van twee weken toch weer naar het niveau van dat dipje. Tussen 25 oktober en 3 november zakte de prijs voor Kort Grof bij BelOrta van € 1,65 naar 77 cent per kilo. Wat toen op een tijdelijke dip leek, blijkt toch anders te zijn uitgevallen. Weliswaar ging de prijs in enkele dagen weer naar € 1,69, maar daarna zette opnieuw een dalende prijstrend in tot rond 65 cent deze week.

REO Veiling en ZON

Bij REO Veiling zakte de prijs voor Kort Grof 27 van € 1,65 op 5 november naar 55 cent deze week; Kort Grof 33 zakten van € 1,59 naar 37 cent per kilo begin deze week en dat trok in de loop van de week bij tot 53 cent. Bij ZON fruit & vegetables heeft de prijsvorming sinds half oktober een enigszins ander verloop dan op de Belgische veilingen. Bij ZON zat de prijs begin november rond de euro, liep op naar het wat minder hoge niveau van € 1,31 op 12 november en zakte geleidelijk iets minder van begin deze week nog 90 cent naar 69 cent voor de sortering Kort Grof.

Geen verklaring

Voor het feit dat de verwachtingen van de tijdelijke prijsdip begin november niet zijn uitgekomen, heeft Chicogrow-adviseur Sjaak Gerardts geen verklaring. “Wat ik toen zei, geldt nog steeds. De vierkante meters zijn er nog niet en de producties van de wortels zijn niets te hoog. De wortels zijn wat grover dit jaar en dan verwacht je hogere producties, maar kennelijk is dat door de weersomstandigheden tijdens het groeiseizoen toch niet het geval.”

Aantrekkende prijzen

Vergeleken met afgelopen twee jaren blijft de prijsvorming in november dit jaar achter. Grofweg zien we in prijsniveau verschillen van 50 cent tot € 1. In beide voorgaande jaren was in november sprake van een dalende prijstrend die in 2019 op 5 december eindigde en in 2020 op 15 december. De algemene verwachting is dat ook dit jaar, net als in voorgaande jaren, vanaf zeg 5 december de prijsvorming voor witlof geleidelijk gaat aantrekken.

Prognose: aantrekkende prijzen vanaf 5 december.

Prijsinformatie over vollegrondsgroente vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Beheer
WP Admin