Witlofbedrijf verliest rechtszaak plattelandswoning

16-01-2020 | |
Foto: Lex Salverda
Foto: Lex Salverda

Een oud-tuinder mag naast zijn vroegere bedrijf blijven wonen in een zogeheten plattelandswoning. Dat heeft de Raad van State (RvS) woensdag beslist in een uitspraak.

De oud-tuinder is een witlofkweker die zijn bedrijf verkocht aan Zeeland Trade, dat de kwekerij op dezelfde locatie in het Zeeuwse Vogelwaarde voortzette. Maar de gestopte ondernemer bleef wel in zijn vroegere bedrijfswoning wonen, tegen de zin in van Zeeland Trade.

De gemeente Hulst maakte daarvoor een apart bestemmingsplan, waarin de woning de status van plattelandswoning kreeg. Dat is feitelijk een burgerwoning, maar die is niet beschermd tegen overlast van het voormalige bijbehorende bedrijf. Voor Zeeland Trade zou er dus geen reden hoeven zijn om het bestemmingsplan aan te vechten. De plattelandswoning belemmert niet de activiteiten van de witlofkwekerij van Zeeland Trade.

Koppeling tussen woning en bedrijf

Toch vond dit bedrijf het nodig om het bestemmingsplan bij de RvS aan te vechten. Volgens de regels voor plattelandswoningen moet er namelijk wel een koppeling zijn tussen die woning en het bedrijf. Want voor die woning geldt dat alleen dit bedrijf meer overlast mag geven dan gebruikelijk bij burgerwoningen. De plattelandswoning is tegen andere bedrijven in de buurt net zo streng beschermd als een burgerwoning.

Apart bestemmingsplan

Zeeland Trade voert aan dat die koppeling verdwenen was, omdat voor de plattelandswoning een apart bestemmingsplan was gemaakt. Maar volgens de Raad van State maakt dit niet uit. De koppeling is in het bestemmingsplan voor de plattelandswoning voldoende vastgelegd. Zeeland Trade heeft daar zelfs voordeel bij, omdat het bedrijf minder bouwmogelijkheden zou hebben als ze samen onder hetzelfde bestemmingsplan vallen.

Onaanvaardbare leefsituatie

Ook het argument van Zeeland Trade dat de leefsituatie bij de plattelandswoning onaanvaardbaar zou zijn, is volgens de RvSe niet gegrond. Die leefsituatie is wel aanvaardbaar, aldus de raad, omdat er relatief weinig vrachtverkeer rijdt bij Zeeland Trade. Bovendien rijdt het meeste verkeer via een andere uitweg, verder verwijderd van de woning.

van der Wel
Meer over


Beheer