Doorgaan naar artikel

Witlofprijs blijft heel behoorlijk

De hoeveelheid witlof op de markt zal de komende tijd niet groter worden. - Foto: Lex Salverda premium

De hoeveelheid witlof op de markt zal de komende tijd niet groter worden. - Foto: Lex Salverda

Witlof doet het nog steeds goed, met klokprijzen tussen € 0,80 en € 1,20 tot € 1,30 per kilo.

Dat geldt nog meer voor de prijsvorming in het winkelschap, een kilo witlof kost daar tussen € 1,38 en € 4,36. Voor deze periode, middenin de vakantie, zijn de huidige prijzen niet verkeerd. Dat is tenminste zo in vergelijking met augustus 2020. Uitgerekend in dezelfde maand een jaar geleden zakte de prijs stevig in. Lang duurde die dip toen overigens niet, want begin september kon de vlag weer uit. Pas in de loop van december ging de glans weer van de prijsvorming af.

Terugblik augustus

Zo matig als augustus 2020 was, zo ‘nog niet zo verkeerd’ waren de augustusmaanden in de jaren daarvoor. Augustus 2019: kiloprijs boven € 1. Augustus 2018: vanuit een dip in juli vloog de prijs omhoog, het bleek het begin van een prijstechnisch glanzend najaar. Augustus 2017: behoorlijk, met prijzen rond € 1 per kilo.

Afwegingen

Terug naar 2021: de prijsvorming in de komende weken zal wellicht afhangen van het weer. Wordt het erg warm, dan kunnen prijzen onder druk komen te staan. Op zich is dat geen vreemde voorspelling: de prijsvorming voor witlof is vaak omgekeerd aan de ontwikkeling van de temperatuur. Tegenover de ongewisheid van het weer staat de zekerheid dat de hoeveelheid witlof op de markt niet groter zal worden. Vanuit dat gegeven is er weinig druk op de prijsvorming te verwachten.

Witlofprijs in het winkelschap

In het winkelschap is met witlof kennelijk veel mogelijk. Volgens een bron hanteert Aldi België al weken achtereen een vaste prijs voor witlof van € 3,18 per kilo (dat is op de Belgische Aldi-website niet na te trekken, want er worden consequent geen prijzen genoemd). In Nederland vraag Dirk voor een kilo actie-witlof € 1,38. Hoogvliet in de actie: € 1,58, in flowpack € 3,58. Dekamarkt: € 1,58. Plus: € 1,90. Jumbo: € 2,10. AH € 2,18. Coöp: € 4,36.

Prognose: huidige prijsvorming blijft overeind.

Prijsinformatie over vollegrondsgroente vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Beheer
WP Admin