Doorgaan naar artikel

Witlofprijs blijft in Sinterklaasdip heel behoorlijk

Foto: Mark Pasveer

Foto: Mark Pasveer

Na een goede maand voor de prijsvorming van witlof, gaat de glans er sinds een week enigszins vanaf.

Dat is van korte duur, is de verwachting, in de loop van de volgende week trekken de prijzen weer aan.

De huidige ‘prijsdip’ is niet bijzonder, zo leert het prijsverloop in de afgelopen jaren, want die staat in deze periode altijd wel onder druk. Wat nu wel anders is, het huidige prijsniveau is nog heel behoorlijk te noemen.

Dat wordt bevestigd door Sjaak Gerardts, witlofadviseur bij adviesbureau Chicogrow. In de 35 tot 40 jaar dat hij in het witlof zit, heeft hij nog nooit meegemaakt dat de prijsvorming in de week voor Sinterklaas op dit niveau zit.

Prijs witlof trekt aan

Met Kerstmis in het vooruitzicht, en een matig productieniveau, is de verwachting dat de prijs in de loop van volgende week weer zal aantrekken. “De productie is niks overdreven. Haal je met het ras Topscore normaal 70 kilo van een bak, dan is dat nu 60 kilo”, geeft Gerardts aan. De kwaliteit is redelijk goed, soms met wat smet door de natte veldomstandigheden in het afgelopen najaar.

Winkelschap

In het winkelschap loopt de prijs voor witlof uiteen van € 1,58 per kilo (Actieprijs Plus) tot € 2,58 bij Hoogvliet. Coöp en Jumbo zitten er met € 2,18 tussenin. Over de prijs van biologisch witlof zijn de verschillende retailers eensgezind: € 4,98 per kilo.

Prognose: op korte termijn weer aantrekkende prijsvorming.

Prijsinformatie over vollegrondsgroente vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Beheer
WP Admin