Witlofprijs kent een paar mooie weken

Foto: Mark Pasveer
Foto: Mark Pasveer

Matige wortelvoorraden zorgen voor prijsstijgingen bij witlof.

Met klokprijzen van ruim boven de anderhalve euro per kilo, werd witlof de laatste tijd naar waarde betaald. Een belangrijke reden hiervoor zijn de matige wortelvoorraden.

De prijsstijging zette een maand geleden al in, dat is min of meer vergelijkbaar met de prijsontwikkeling in 2020, op een moment dat corona zich voluit manifesteerde. Wel zakte vorig jaar de prijs in de loop van juni in, om vervolgens in juli te herstellen, en in de loop van augustus weer tijdelijk onderuit te gaan.

Te verwachten

Het is goed voorstelbaar dat dit jojo-effect de komende maanden uitblijft of in ieder geval veel minder zal zijn. Het is te verwachten dat bij goede prijzen er wat meer opgezet zal worden, maar dat doet niets af aan de huidige magere voorraadpositie voor witlofwortels in Europa. In prijsanalyses over witlof werd de afgelopen maanden al vaker gewezen op de beperkte hoeveelheden wortels, met de opmerking dat de prijs wel omhoog zou moeten gaan. Nu is dat dus een feit.

In de winkel

In het winkelschap is er veel overeenstemming over de prijsstelling. Jumbo, Plus, Dekamarkt, Dirk en Hoogvliet vragen deze week € 1,98 per kilo. Supermarkt Coop vraagt daarentegen € 3,98 voor een kilo verpakt lof. Volgens supermarktscanner.nl lag het prijsniveau per kilo in mei 2021 in de supermarkten gemiddeld 20 tot 40 cent lager dan in mei vorig jaar.

Prognose: Prijzen wat hoger.

Meer prijzen en noteringen bekijken? Via Foodagribusiness.nl/markt heb je toegang tot de grootste prijzendatabase van Nederland. Krijg inzicht in meer dan 1.100 actuele marktprijzen van producten uit agrarische sectoren, aandelenkoersen en bedrijfsmiddelen als kunstmest, energie en grond.

Stallen
Joost Stallen RedacteurBeheer