Doorgaan naar artikel

Witlofprijs mooi, worteloogst stroef

Foto: Lex Salverda

Foto: Lex Salverda

De (klok)prijzen voor witlof zijn netjes, en afgaande op het prijsverloop in andere jaren blijft de huidige prijstrend nog wel even intact.

De worteloogst loopt op zijn einde, wel zijn de producties erg wisselend, in maat en in volume.

Tegenover de huidige prijsvorming valt op te merken dat de omzetten tot 4, 5 weken geleden bepaald niet om over naar huis te schrijven waren. Dat is een heel verschil met vorig jaar, toen trokken de prijzen vanaf eind augustus behoorlijk aan en bleven ze op niveau tot net voor kerst. Het aanbod lof van nieuwe wortels is nog mondjesmaat, dat is een gevolg van het oogstverloop, dat zich vaak met horten en stoten naar een eind worstelt.

Nog een paar rooidagen

Bote van Lunen van adviesbureau Chicogrow en betrokken bij de worteloogst in Flevoland, spreekt over zo’n 300 millimeter neerslag in de laatste 4, 5 weken. Dat zette de rem op de oogst van watergevoelige gewassen als aardappelen en uien, en ook op die van witlofwortelen.

2 tot 3 rooidagen nodig

Bovendien konden door de nattigheid percelen niet altijd in een keer gerooid worden, dat werkt ook vertragend. “We hebben nu een week goed kunnen rooien. Voor de komende dagen wordt weer regen verwacht, daarna zou het weer opknappen. Ik denk dat we hier nog 2 tot 3 rooidagen nodig hebben, dan zijn alle wortelen wel uit de grond.” De wortelproducties zijn wel wisselend, signaleert de adviseur.

Prognose: prijshoudend.

Prijsinformatie over vollegrondsgroente vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Beheer
WP Admin