Witlofprijs veert op na half jaar malaise

16-06 | |
Vers geoogste witlof wordt verwerkt bij een teler. - Foto: Bert Jansen
Vers geoogste witlof wordt verwerkt bij een teler. - Foto: Bert Jansen

​De klokprijs voor witlof heeft de weg omhoog gevonden, dat is voor de telers een hele opluchting na meer dan een half jaar met vergoedingen die de kostprijs lang niet goed maakten.

Vanaf begin deze maand zijn de klokprijzen gestaag opgelopen tot zo’n anderhalve euro voor de sortering Kort Grof. Dit gaat hand in hand met een terugloop van de productie, doordat telers minder wortels opzetten, en door stoppers.

Belorta heft aanvoerstop op

Voor veiling Belorta was deze productie-afname vorige week al reden om een eerder ingestelde aanvoerstop op te heffen. BelOrta had in mei onder invloed van de aanhoudend slechte prijsvorming besloten om de hoeveelheid Kort Dik Flandrialof tijdelijk te beperken en lof onder Flandriakwaliteit volledig te weren. Die maatregel is dus weer van de baan.

Minder gezaaid

De wortelvoorraden zijn nu nog dusdanig ruim dat telers in november/december wat langer door kunnen met hun oude wortels. Dat drukt de animo voor vroege nieuwe wortels.

Naast de al genoemde slechte prijsvorming voor witlof in de eerste helft van dit jaar, is dit een van de redenen waarom er in vergelijking met vorig voorjaar deze keer minder is gezaaid. Zaadfirma’s noemen voor dit jaar een krimp van 15 tot 20% in Nederland, België en Frankrijk.

Nog een reden voor de areaalafname zijn de sterk opgelopen kosten voor de wortelbewaring. Het loont niet meer wortels in bewaring te nemen dan strikt vereist is, doordat de prijs voor kuubkisten en de bewaarkosten (per kist) met tientallen euro’s zijn gestegen.

Later gezaaid

Overigens is de aanslag direct na zaai op het veld dit voorjaar goed verlopen, overzaai is op een incidenteel geval na niet nodig geweest. Wel lijkt door de matige grondstructuur, en door het uitblijven van winterweer en droogte in het voorjaar, de opkomst wat achter te blijven, resulterend in minder wortels per strekkende meter. Verder zat door het ontbreken van beregeningsmogelijkheden, met name in België en Frankrijk, vroeg zaaien er vaak niet in.

Ruimte voor kwaliteit

Wat gaat de prijs doen? Blijft die op niveau, dan kan dat een prikkel zijn om weer wat meer gas te geven met produceren. Dat ruimt de wortelvoorraad. Nog een aspect is de wortelkwaliteit. Die was na matige veldomstandigheden in 2021 niet geweldig, en wordt er de komende tijd niet beter op. Die slijtage tikt door in de kwaliteit van het lof en geeft marktruimte voor het productaandeel dat wel goed is.

Prognose: prijshoudend, mits lof van goede kwaliteit.

Prijsinformatie over vollegrondsgroente vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Stallen
Joost Stallen Redacteur


Beheer