Witlofprijzen bevinden zich in februari-dip

27-02-2020 | |
Foto: Lex Salverda
Foto: Lex Salverda

Een enkel jaar daargelaten is februari niet de gemakkelijkste maand voor witlof. De veilingen komen uit op kiloprijzen voor kort/grof lof tussen 50 en 60 cent.

Het afnemende prijsniveau is al vanaf begin dit jaar aan de orde, waarbij de Vlaamse handelsplaatsen traditioneel relatief de hoogste prijzen weten te realiseren. Een teler merkt op dat het huidige (klok)prijsverloop tot op heden nagenoeg parallel loopt met dat van 2019, dit jaar met wat hogere producties. Hij schrijft dit toe aan de wortels, die zijn dit jaar wat minder fijn dan in 2019.

Dagvers product

Volgens een bron met vaste afzetkanalen zou de prijsvorming niet zo hoeven te verlopen, als feitelijk het geval is. “We hebben altijd dagvers product, we proberen daarvoor een betere prijs uit de markt te halen, maar dat is lastig. Klanten reageren dat ze het product elders voor een lagere prijs kunnen krijgen, maar als je vraagt of het dan ook dagvers product is, krijg je geen antwoord.”

Geen vraagprobleem

Dezelfde bron wijst er verder op dat hij regelmatig lof moet bijkopen, omdat de eigen productie ontoereikend is om de klanten goed te bedienen. “Er ligt dus zeker geen vraagprobleem. Het lijkt er veel meer op dat de verdeling van het lofaanbod niet goed is: productiebedrijven weten van elkaar niet hoe hun producties zijn en hoe groot hun vraag is: dat gebrek aan afstemming kost direct geld. Ik verwacht overigens niet dat dat verandert, maar het is wel zonde.”

2019 matig worteljaar

Vorig jaar knapte de prijsvorming in de eerste helft van april pas weer op. Een insider met inzicht over de huidige wortelsituatie merkt op dat er ‘zeker niet te veel wortels op voorraad liggen’. “Vorig jaar was ook niet zo’n geweldig groei-jaar voor de wortels. Dat merken we ook aan de resultaten van de proeftrekken.”

Prognose: prijzen stabiliseren.

Prijsinformatie over vollegrondsgroente vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Stallen
Joost Stallen Redacteur


Beheer