Witlofteler geconfronteerd met stevige prijsdaling

30-01-2020 | |
Foto: Mark Pasveer
Foto: Mark Pasveer

In de afgelopen 3 weken van januari vertoonde de prijsvorming voor witlof een dalende tendens.

Deze week herstelden de prijzen aanvankelijk, maar daarna zette de daling voort. Weliswaar vertoont de prijsvorming sinds begin deze week nog maar een heel voorzichtige opgaande lijn, maar daarmee lijkt wel een einde gekomen aan de dalende prijstrend waarvan in de maand januari sprake was.

Belgische veilingprijzen

Begin januari lag de prijs voor de sortering Kort Grof nog rond € 2 per kilo. Daarna ontstond een dalende trend met af en toe een prijsopleving. Op 24 januari werd op BelOrta de vooralsnog laagste prijs in januari genoteerd van 86 cent. Daarna stabiliseerde de prijs zich enigszins.

Op REO Veiling valt dezelfde tendens te bespeuren voor de sorteringen Kort Grof 27 en Kort Grof 33. Bij REO was de laagste prijs 75 cent op 24 januari voor Kort Grof 27 en 73 cent voor Kort Grof 33. Op 27 januari kwam er 10 cent bij voor Kort Grof 27 en 15 cent voor Kort Grof 33, maar een dag later bleven de prijzen steken op 66 en 68 cent per kilo.

Goede productieniveau

De verwachting in de markt is dat de prijzen wat herstellen en dat er stabilisatie zal optreden op een niveau van rond € 1,00. Deze prognose vloeit voort uit de huidige producties. Die zijn zeker niet slecht, veel telers trekken nu hoog-producerende rassen, maar het zijn ook weer geen topproducties. De verwachting is dat daar weinig in zal veranderen, omdat de al vaker genoemde problemen die er waren op het veld, zoals witlofmineervlieg, heel het seizoen nog wel door zullen blijven sudderen.

Ook in de afgelopen 2 jaren trokken de prijzen in de maand februari overigens niet aan. Dat versterkt de verwachting van stabilisatie in de komende weken.

Prognose: enig herstel en dan stabilisatie.

Prijsinformatie over vollegrondsgroente vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Verstegen
Stan Verstegen Redacteur


Beheer