Witte kool voor 30 cent, rood vanaf 75 cent

17-06-2021 | |
Foto: Canva
Foto: Canva

In Europa is er dit voorjaar, in vergelijking met 2020, wat minder kool gezet.

In vergelijking met en maand geleden is prijs voor witte kool in de maat 36 cent iets gezakt tot rond 30 cent per kilo nu. Rode kool brengt nu mooi geld op, met 75 cent, soms 80 cent per kilo.

Het huidige prijsniveau voor witte kool ligt, voor nu, gemiddeld gezien boven kostprijs, maar over het hele seizoen is het product vooralsnog niet rendabel te rekenen. De kosten voor het product zijn namelijk vooralsnog hoger dan de verdiensten. De huidige prijs voor rode kool hangt vooral samen met de beperkte voorraden in Duitsland en Nederland. “Het is niet zo dat er heel veel handel is”, geeft Martin Bolhuis van handelsbedrijf Tuindersbelang in Warmenhuizen (N.-H.) aan. Met witte kool is het ‘halen en brengen’ qua handel. “Dan is het drie dagen rustig, dan is het ineens razend druk. Er zit niet echt lijn in”, aldus Bolhuis.

Normale vraag

Polen was vorige week nog aan de markt, deze week in wat mindere mate. De verkoop in het Verenigd Koninkrijk ligt op een normaal niveau. Soms wordt extra kool gevraagd. Vanuit andere landen is de vraag naar West-Europa ook normaal voor deze periode. Bolhuis durft geen voorspelling te doen over de marktontwikkeling in de komende weken. “Kool is kool”, waarmee hij wil aangeven dat de marktstemming zomaar kan omslaan. In het verleden is dat wel vaker gebeurd. Bolhuis: “Er zijn aanbieders die nu tekenen voor witte kool voor 30 cent per kilo, anderen wachten af.”

Wat minder areaal

In Europa is er dit voorjaar, in vergelijking met 2020, wat minder kool gezet. Bolhuis: “Ook in Polen en Duitsland. Dat is niet zo vreemd na een slecht seizoen. In Nederland is de animo voor kool ook minder, maar op het totale koolareaal heeft dat weinig effect.”

Zo is ook de oppervlakte vroege kool wat minder geworden. Dat geeft wat meer om de huidige voorraden weg te werken. “Er is geen sprake van echte overschotten, het moet daarom te doen zijn de meeste kool netjes weg te krijgen.”

Bolhuis verwacht dat de eerste vroege kool over een maand oogstrijp zal zijn, dat is overwegend voor contracten. “Vanaf augustus zal er in de eerste blokken serieus gesneden kunnen worden, onverwachte ontsporingen in de teelt daargelaten.”

Prognose: wisselende vraag bepaalt marktbeeld.

Prijsinformatie over vollegrondsgroente vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Stallen
Joost Stallen Redacteur


Beheer