Doorgaan naar artikel

Witte zone als wapen tegen AVP

Zoeken naar kadavers van wilde zwijnen in de Duitse deelstaat Brandenburg. - Foto: ANP

Zoeken naar kadavers van wilde zwijnen in de Duitse deelstaat Brandenburg. - Foto: ANP

In de Duitse deelstaat Brandenburg is een nieuw wapen in de strijd tegen het Afrikaanse varkenspestvirus ingezet: de witte zone.

Dit is een 5 kilometer breed gebied om de kernzone, waar de besmette kadavers zijn gevonden. De witte zone wordt zowel aan de binnen- als aan de buitenrand afgezet met een vaste, 1,20 meter hoge, omheining. Aan de Poolse grens wordt gelijktijdig ook een vaste afrastering gebouwd.

De plaatsing van de vaste afrastering aan de buitenzijde van de witte zone is gestart. De deelstaat betaalt de rekening. De heining wordt gemaakt met hulp van lokale aannemers en boeren. Het duurt een aantal weken voor de klus geklaard is.

Succesvol in België

Zodra de afrastering aan zowel de buiten- als de binnenzijde gereed is, wordt geprobeerd al het wild binnen de omheining af te schieten. Dan ontstaat een wildzwijnvrije corridor. De hoop is dat de infectieketen wordt doorbreken op deze manier. Deze aanpak in de bestrijding van Afrikaanse varkenspest (AVP) was ook succesvol in België, verklaart minister Ursula Nonnemacher, en voorkwam dat het virus zich naar Frankrijk verplaatste.

Een witte zone komt voorlopig alleen in de districten OderSpree, Spree-Neiße en Dahme-Spreewald. Daar waar het virus als eerste werd vastgesteld. Ondertussen wordt actief gezocht naar kadavers van wilde zwijnen. Officieel staat in Duitsland de teller nog op 55 besmettingen. De aantal zal naar alle waarschijnlijkheid nog flink stijgen. Lokale media berichten namelijk van dronebeelden met een rot zwijnen, waarvan een deel dood is en anderen er ziek uit zagen.

AVP raakt ook Nederland

Doordat Duitse slachterijen de afzet naar onder andere China kwijt zijn geraakt, hopen de vleesvarkens zich op in Duitse stallen. De Duitse belangenorganisatie ISN waarschuwde vorige week al dat er richting kerst 1 miljoen varkens overstaan. Dat overschot heeft ook de weerslag op de Nederlandse varkenshouderij. Nu daalt de export naar Duitsland de laatste jaren al gestaag, maar Duitsland bleef goed voor ruim 90% van de afzet van vleesvarkens. Nu is dat gedaald naar 80%.

Vleesvarkens uit met name de noordelijke regio’s gaan normaal gesproken naar Duitse slachterijen. Alleen strooit een opleving van het coronavirus onder slachterijpersoneel extra zand in deze export. Bleef de export in de eerste twee kwartalen, ondanks corona, nog redelijk met 366.173 en 368.009 vleesvarkens. In het derde kwartaal kwam er duidelijk de klad in de export en daalde het aantal naar 291.600, waarvan de grootste daling in september te zien is. Ook de biggenexport krijgt een flinke knauw op de Duitse markt. Duitse vleesvarkenshouders zetten minder nieuwe biggen op of besluiten tot een tijdelijke leegstand. Dit leidde er afgelopen maand toe dat de export in twee weken tijd met 15.000 biggen per week wegzakte. Met name de vrije handel die zwaar op Duitsland leunt, wordt zwaar geraakt. Gevolg is dat er koppels biggen voor de slacht weggaan.

Snel delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin