Doorgaan naar artikel

WNF: EU moet minder voedsel importeren en produceren

De Europese Unie verbruikt meer agrifoodproducten dan nodig is en importeert daardoor veel. Dit zorgt volgens het WNF voor een disbalans en voor voedselonzekerheid in de rest van de wereld.

Opslag van cacao in de haven van Antwerpen. De EU importeert cacao en exporteert chocolade.  - Foto: ANP premium

Opslag van cacao in de haven van Antwerpen. De EU importeert cacao en exporteert chocolade. - Foto: ANP

De Europese Unie verbruikt meer agrifoodproducten dan nodig is en importeert daardoor veel. Dit zorgt voor een disbalans en voor voedselonzekerheid in de rest van de wereld. Dat schrijft het Wereld Natuur Fonds (WNF) in het rapport ‘Europe eats the World’ op basis van verschillende onderzoeken.

De EU importeert twee keer zoveel zeevruchten dan hier wordt geproduceerd en produceert meer dierlijke producten dan gezond is. Daarnaast importeert de EU agrifoodproducten voor de eigen voedselconsumptie maar ook voor economische redenen. Er worden veel rauwe producten zoals fruit, noten, palmolie, cacao en sojabonen geïmporteerd om deze te verwerken en te exporteren met een hogere waarde.

Het WNF zegt dat hierdoor een disbalans ontstaat, economisch en op gebied van voedselzekerheid. “We importeren cacao en exporteren chocolade, importeren soja voor diervoeder en exporteren zuivelproducten. In plaats van de graanschuur van de wereld, is de EU ’s werelds grootste dure supermarkt. We verkopen producten die vrijwel alleen gericht zijn op rijkere consumenten”, wordt in het rapport geschreven. Dit heeft een negatief effect op de bevoorradingsketen in de rest van de wereld.

Opvoeren productie in EU verergert voedselcrisis

Volgens het WNF gaat het opvoeren van de productie in de EU als reactie op de wereldwijde voedselcrisis tot niks anders leiden dan het verergeren hiervan. Ester Asin, Directeur van WNF Europa: “In reactie op de voedseltekorten en stijgende prijzen door de oorlog in Oekraïne, wordt geopperd dat de EU haar duurzaamheidsstandaarden moet verlagen om zo meer te kunnen produceren om de ‘wereld te voeden’. Maar dit soort denken is misleidend. Alleen een duurzaam voedselsysteem zal de voedselzekerheid kunnen bevorderen. De EU zou niet moeten focussen op meer produceren, maar op het veranderen van de productie en consumptie.”

Verminderen voedselverspilling

Waar de EU volgens het WNF winst kan behalen, is op het verminderen van de voedselverspilling. Meer dan 40% van al het eten wereldwijd wordt niet geconsumeerd en de EU alleen verspilt tientallen miljoenen tonnen voedsel per jaar. De milieuorganisatie meldt dat bij boerderijen nog kansen liggen, daar wordt volgens een eerder rapport van WNF 15% van al het geproduceerde eten weggegooid.

Snel delen

Alieke Hilhorst
Alieke Hilhorst

Redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin