Woede om nieuw beroep tegen Ierse kaasfabriek

10-05 | |
Foto: Canva
Foto: Canva

In Ierland is grote beroering ontstaan over het besluit van natuurbeweging An Taisce om opnieuw in beroep te gaan tegen de bouw van een kaasfabriek van Glanbia en Royal A-ware.

‘Dit werpt geen goed licht op Ierland’, zo staat in een open brief van een aantal hooggeplaatste politici tegen de natuurorganisatie. Glanbia zelf zegt zwaar teleurgesteld te zijn over de nieuwe vertraging voor het project. An Taisce blijft stellen dat bij de goedkeuring voor de kaasfabriek geen rekening is gehouden met de milieugevolgen van het extra vee dat nodig is om voldoende melk te leveren.

Zuivelverwerking

De organisatie heeft een eerdere zaak bij de Hoge Raad verloren, maar gaat nu in beroep ‘in het openbaar belang’. “Het gaat hier om de fundamentele wettelijke verplichtingen voor een beoordeling van de milieugevolgen in planningszaken, met name in relatie tot zuivelverwerking.” An Taisce stelt bovendien dat het project ‘de wankele staat van Ierlands CO2- en vervuilingssituatie verder verslechtert’. ‘Zuivelproductie levert een belangrijke bijdrage aan het feit dat Ierland nu al niet voldoet aan de Europese eisen’, aldus een verklaring, waarin An Taisce ook stelt ‘alle begrip te hebben voor de schaal en toon van de commentaren op het eerdere beroep’.

Fel uitgehaald naar An Taisce

Vier voormalige ministers en twee senatoren hebben fel uitgehaald naar de natuurorganisatie. “Dit volgende beroep zet Ierland plaatselijk, regionaal of internationaal niet in een goed licht, vooral in een tijd waarin we buitenlandse investeringen en duurzame, goedbetaalde banen op het platteland hard nodig hebben. Hoe An Taisce, dat wordt gefinancierd door de belastingbetaler, het planningssysteem en het regeringsbeleid opnieuw naar de rechtbank sleept, tart elk begrip. Met dit besluit vervreemdt An Taisce de belangrijkste groep die bezig is met milieubescherming in Ierland, de boeren en hun families, van zich.” De politici dringen er bij de regering op aan eens goed te kijken of de organisatie nog langer gesubsidieerd moet worden.

Peijs
Ruud Peijs Freelance redacteur
Meer over

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.