Wojciechowski: AVP-uitbraak gaat hele EU aan

Janusz Wojciechowski. - Foto: ANP
Janusz Wojciechowski. - Foto: ANP

De uitbraak van Afrikaanse varkenspest is een probleem van heel Europa en niet alleen van de getroffen landen.

Dat zegt Europees landbouwcommissaris Janusz Wojciechowski. Na afloop van de vergadering van landbouwministers zei Wojciechowski dat de Europese Unie er alles aan doet om te zorgen dat de afnemers van Europees varkensvlees de uitbraken van AVP niet aangrijpen om de invoer stop te zetten. “Ze mogen niet de import uit alle lidstaten verbieden.“|

Aantal varkenshouders daalt

Wojciechowski voegde daar aan toe dat de uitbraak van Afrikaanse varkenspest extra focus legt op de varkenshouderij in Europa, die volgens hem onder druk staat. Volgens Europese statistieken is het aantal varkenshouders drastisch gedaald, aldus Wojciechowski. Volgens hem zijn het vooral de kleine bedrijven die het loodje leggen.

Wojciechowski: “We moeten nadenken hoe we de verspreiding van Afrikaanse varkenspest tegengaan om onze boeren beter te beschermen.” Het risico van verspreiding van het virus ligt volgens de landbouwcommissaris vooral bij grotere bedrijven. Hij ziet dat de varkensvleesproductie steeds meer in handen komt van “een klein aantal grote megabedrijven. Dat is geen goede oplossing en een groot probleem voor de Europese Unie”.

Geen bedrijven besmet in Duitsland

De uitbraken van Afrikaanse varkenspest in de Europese Unie doen zich vooral voor bij wilde varkens. De uitbraken in Duitsland hebben alleen betrekking op in de natuur levende dieren. Ook de uitbraak in België is beperkt gebleven tot wilde varkens. In Polen, het thuisland van de Europees commissaris, is wel een aantal bedrijven besmet geraakt.

Braakman
Jan Braakman Redacteur


Beheer