Wojciechowski denkt dat GLB-akkoord in zicht is

Europees landbouwcommissaris Janusz Wojciechowski. Foto: ANP
Europees landbouwcommissaris Janusz Wojciechowski. Foto: ANP

Europees landbouwcommissaris Janusz Wojciechowski hoopt nog in mei een compromis te bereiken met het Europees Parlement en de Raad van landbouwministers over het nieuwe Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB).

Tijdens de informele vergadering van landbouwministers, afgelopen maandag, zei de Poolse commissaris dat een aantal compromissen op tafel ligt voor de volgende onderhandelingsronde. Eind deze week praten de onderhandelaars weer met elkaar. Vorige week beklaagde onderhandelaars van het Europees Parlement zich erover dat er weinig beweging zit in de posities van het Portugees voorzitterschap van de raad van landbouwministers.

Compromis over eco-regelingen

Een van de elementen van een compromis is dat er een ruimer aandeel van de directe betalingen voor de eco-regelingen kunnen worden ingezet, dan de 20% die landbouwministers zijn overeengekomen. In de eco-regelingen worden extra inspanningen gevraagd op gebied van onder andere milieu, klimaat, biodiversiteit en dierenwelzijn waarvoor de boeren met Europese steun worden gesubsidieerd. Het Euroees parlement vindt dat daarvoor 30% van de directe steun moet worden ingezet. Er ligt nu een compromis van 25%, uiterlijk te bereiken in 2025.

Carola Schouten

Demissionair landbouwminister Carola Schouten zei maandag dat ze met dat compromis kan meegaan, ook al wil Nederland eigenlijk net als het Europees Parlement een hoger percentage van de directe inkomenssteun inzetten voor de eco-regelingen. Schouten is er echter pertinent op tegen dat bepaalde eco-regelingen verplicht worden opgelegd aan de lidstaten, zoals het Europees Parlement heeft geëist.

Actieve landbouwer

Een van de andere onderwerpen waarover nog overeenstemming moet worden bereikt, is de vraag wie er als actieve landbouwer aanspraak mag maken op inkomenssteun. Schouten zegt dat de definitie goed te controleren moet zijn en dat ook boeren met nevenactiviteiten buiten de landbouw heel goed kunnen bijdragen aan de doelstellingen van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid.

In 2023 gaat het nieuwe Gemeenschappelijke Landbouwbeleid (GLB) van de EU in. Wat is de grootste verandering in het nieuwe beleid en wat doet Nederland zelf? Lees dit en meer op de themapagina GLB

Braakman
Jan Braakman Redacteur

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.