Wojciechowski en Van der Ploeg zijn het eens

Foto: Olivier Hoslet
Foto: Olivier Hoslet

Kleine en middelgrote gezinsbedrijven hebben grote voordelen ten opzichte van industriële landbouwbedrijven, vindt Europees landbouwcommissaris Janusz Wojciechowski.

De Europees landbouwcommissaris sprak woensdag met de voormalig hoogleraar plattelandssociologie Jan Douwe van der Ploeg over een omslag naar duurzame landbouw. Wojciechowski liet na afloop van het gesprek weten dat het ondersteunen van kleine en middelgrote gezinsbedrijven geen terugkeer naar het verleden is, “maar een uitdaging voor de toekomst”.

Herwaardering van de kleine boer

De Europees landbouwcommissaris zegt dat kleine en middelgrote bedrijven de toekomst hebben. “We zijn het erover eens dat kleine en middelgrote bedrijven veel voordelen hebben, zoals een laag schuldenniveau, gebaseerd op arbeid uit het gezin, hoge efficiëntie, laag energiegebruik en een hoge weerbaarheid.” Kleine bedrijven die groeien, hebben een grotere bijdrage aan de totale sectorgroei dan grote bedrijven. Hoogleraar Van der Ploeg heeft twintig jaar geleden al gepleit voor een herwaardering van de kleine boer. Hij vond en vindt dat er te veel nadruk is gelegd op schaalvergroting en dat het beleid en het onderzoek steeds meer is losgezongen van de praktijk.

In 2023 gaat het nieuwe Gemeenschappelijke Landbouwbeleid (GLB) van de EU in. Wat is de grootste verandering in het nieuwe beleid en wat doet Nederland zelf? Lees dit en meer op de themapagina GLB

Braakman
Jan Braakman RedacteurBeheer