Wolf in de wei, vee op stal

Vergaderboer Columnist
Wolf in het bos. Als de wolvenminnaars hun zin krijgen, komen er steeds meer wolven en minder vee in de wei. - Foto: ANP
Wolf in het bos. Als de wolvenminnaars hun zin krijgen, komen er steeds meer wolven en minder vee in de wei. - Foto: ANP

Enkele fanatieke Nederlanders zijn blij met de komst van de wolf in Nederland. Dat dit roofdier schapen en kalveren ziet als zijn prooi is voor hun bijzaak. “Dan moeten de boeren hun vee maar beter beschermen”, zeggen ze.

Veel Nederlanders, onze consumenten, vinden dat schapen, koeien en kalveren in de wei horen. Het is de stoffering van het landschap. Reclamemakers spelen daar op in door melk en zuivel in de supers te voorzien van aansprekende beelden van dartele koeien, die in groene weiden grazen. Natuurlijk grasland met een bloemenmengsel, want dat wil de consument.

Dat zegt ook Frans Timmermans van de Europese Commissie. In zijn Green Deal zet hij in op een duurzamer landbouw met een groter deel biologisch. Dat geldt vooral voor Nederland, waar de biologische landbouw achterblijft.

Laat burger naar eigen gedrag kijken

Dan de verrassing. Timmermans wijst nu eens niet naar de boeren, dat die het beter moeten doen. Nee, hij vindt dat de consument aan zet is. Burgers moeten naar hun eigen gedrag kijken als ze het klimaat belangrijk vinden.

Kijk, dat is klare taal, die me aanspreekt. Boeren willen alles wel, als er maar een boterham met beleg te verdienen valt. En dat inkomen moet uit de bestedingen van de consument komen. Niet alleen in Nederland, want dat is maar een postzegel op de kaart. In heel Europa en liefst nog breder moet de consument worden overtuigd dat een duurzamer landbouw begint bij zijn of haar gedrag in de supermarkt. Door duurzaam te kopen stimuleert hij de doelen van dierenwelzijn, klimaatverbetering enzovoort.

Timmermans wil dat stimuleren door de Europese consumenten te helpen bewust te worden van wat ze kopen en welke invloed dat heeft op de duurzaamheid van de agrarische sector. Dit door via etiketten duidelijk te maken wat de consument eet. En of dat bijdraagt aan zijn gezondheid. Timmermans lijkt op de goede weg.

Verering van wolven

Dit in tegenstelling tot de wolvenminnaars in Nederland. Die denken niet na over de gevolgen van hun verering van de wolf, die ze vermoedelijk nog nooit hebben gezien. Net zoals ze waarschijnlijk nog nooit gesproken hebben met een boer, die ’s morgens zijn door de wolf doodgebeten schapen en kalveren moet tellen.

De consument moet zich keren tegen de kortzichtige wolvenminnaars

Als de wolvenminnaars hun zin krijgen komen er steeds meer wolven en minder vee in de wei. Het is onmogelijk het vee steeds zodanig achter hekken te weiden, dat ze beschermd zijn voor dit roofdier. Dan zullen boeren hun vee gaan opstallen en de weide is voor de wolven. Dat bereiken de beschermers van dit roofdier. Dat, terwijl er ieder jaar meer dieren in de wei grazen, zoals op de melkpakken wordt getoond. De consument moet zich keren tegen de kortzichtige wolvenminnaars.Beheer