Wolf in Thüringen springt over ‘wolfwerend’ hek

23-09-2020 | Laatste update op 12-01 | |
Wolvin springt zonder problemen over een wolfwerend hek. - Foto: Thürings ministerie van Milieu, Energie en Natuur
Wolvin springt zonder problemen over een wolfwerend hek. - Foto: Thürings ministerie van Milieu, Energie en Natuur

Camerabeelden van een veehouder in de Duitse deelstaat Thüringen laten zien dat een wolf meerdere malen over een ‘wolfbestendig hek’ springt om vee te doden.

Het gaat volgens de Duitse autoriteiten om een vrouwelijke wolf die zich sinds 2014 gespecialiseerd heeft in het vangen van vee. Het hek voldoet aan de Duitse wettelijke eisen voor het weren van wolven.

Hybridisatie

Alleen vorig jaar zou de wolvin al meer dan 180 stuks vee doodgebeten hebben, volgens het ministerie. Die tactiek geeft zij door aan haar jongen, die overigens niet van zuiver wolvenras zijn. Volgens TopAgrar heeft de wolvin meerdere malen met een hond gekruist (hybridisatie) en ook met haar eigen geworpen hybride welp. Hieruit zouden inmiddels elf hybride wolven voortgekomen zijn.

Ontheffing tot afschot ingetrokken

Het ministerie van milieu in Thüringen heeft in december afgelopen jaar een ontheffing verleend voor afschot van deze ‘probleemwolvin’. Dat is echter niet gelukt. In juli dit jaar is die vernietigd in een rechterlijke procedure. Natuurbeschermingsorganisaties BUND en NABU konden de rechter ervan overtuigen dat de ontheffing voor deze wolvin niet correct opgesteld was. De Thüringse boerenorganisatie (TBV) eist op haar beurt dat de Deelstaatsraad voor Milieu, Bergbouw en Natuurbescherming (TLUBN) afschot weer mogelijk maakt om verdere schade aan vee en hybridisatie te voorkomen.

Beleid in NL: rasters plaatsen

Het wolvenbeleid in Nederland richt zich eveneens op het plaatsen van wolfwerende rasters om schade aan vee te beperken. Volgens zogenoemde ‘wolvenexperts’ weerhoudt een flinke tik stroom de wolf ervan om de weide in te gaan en schapen te doden. Provincies willen boeren daarbij financieel ondersteunen. Zo is er in Gelderland dit jaar een half miljoen voor vrij gemaakt. In Brabant konden veehouders gratis wolfwerende netten afhalen.

Provincies moeten uiteindelijk bepalen welke actie zij ondernemen, zo liet landbouwminister Carola Schouten weten. In het geval van hybridisatie of het herhaaldelijk aanvallen van vee is afschot op basis van een ontheffing mogelijk. Dat is beschreven in het Interprovinciaal Wolvenplan.

Essink
Stefan Essink RedacteurBeheer