Wolf ligt zwaar op de maag

Oppewal
Johan Oppewal chef-redacteur
Foto: Canva
Foto: Canva

De terugkeer van de wolf in Nederland roept allerlei problemen op.

Tegenover het hoeragevoel bij natuurliefhebbers staan zorgen bij veehouders, vooral schapenhouders. Die zorgen zijn terecht. Te lang is de impact van het roofdier gedownplayed. Eerst was het verhaal dat wolven alleen wilde dieren zouden eten, zoals reeën. Toen klonk het dat alleen zwervende wolven schapen eten, en dat de dieren als ze zich eenmaal ergens settelen zich netjes beperken tot wilde prooidieren. Een nogal ongeloofwaardig verhaal. Schapen zijn gewoon een makkelijke prooi.

Naarmate meer wolven zich hier vestigen, zal het probleem groeien. Kleinvee kan in wolvengebied alleen nog in de wei als die met wolfvrij raster is omheind.

Wolvenhek in Friesland

Friese boeren willen hun schapenrijke en nu nog wolfvrije provincie omheinen met een 1,7 meter hoog hek. Misschien is dit technisch en financieel wel haalbaar, maar of het werkt is zeer de vraag. Wolven zijn slim. Eenmaal binnen, kunnen ze evengoed hun gang gaan. Het probleem is niet dat de wolf er technisch gezien kan komen, maar dat hij er mág komen.

Wijs gebieden aan waar wolf wel en waar niet mag komen

Makkelijke oplossingen zijn er niet. Overal hekken en rasters plaatsen heeft ook bezwaren, vanwege landschapsbederf en omdat dat ecologische barrières zijn, nadelig voor de natuur. Niks doen en regelmatig dieren slachtoffer zien worden, druist in tegen alles wat je als veehouder wilt, ook al krijg je schadevergoeding.

De wolf bejagen schijnt juridisch erg moeilijk te liggen en stuit op maatschappelijke tegenstand. Toch moet Nederland nadenken over het aanwijzen van gebieden waar de wolf wel en waar hij niet mag komen en waar hij dus ook be- of verjaagd kan worden.

Meer prijsinformatie over schapen vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Meer over


Beheer