Doorgaan naar artikel

Wordt de VS het tweede land voor kweekvlees?

Eind vorig jaar opende Upside Foods de eerste grote fabriek voor gekweekt vlees in de VS.

In deze ruimte wordt vlees gekweekt door Upside Foods. - Foto: Upside Foods premium

In deze ruimte wordt vlees gekweekt door Upside Foods. - Foto: Upside Foods

Singapore is het enige land ter wereld waar kweekvlees, in beperkte mate, verkocht mag worden. Er zijn signalen dat de VS het tweede land gaat worden.

Eind vorig jaar opende Upside Foods de eerste grote fabriek voor gekweekt vlees in de Verenigde Staten (VS). Het bedrijf stelt klaar te zijn voor het produceren van 23.000 kilo vlees per jaar. “We willen van hieruit producten nationaal en vervolgens internationaal kunnen verkopen”, zei Uma Valeti, CEO en mede-oprichter van het bedrijf tegen persbureau Bloomberg.

Nog geen goedkeuring toezichthouders

Upside Foods beoogt dus marktintroductie in de VS. Het op de markt brengen van kweekvlees gaat echter niet zo maar, daar is goedkeuring voor nodig van toezichthouders. Die is er in de VS nog niet. Toch zijn er signalen dat het land geen jaren meer wacht met een toelating. Zowel de Amerikaanse Food and Drug Administration als het landbouwministerie heeft drie jaar lang uitgezocht hoe ze het beste de kweekvleesindustrie kan monitoren, laboratoria kan bezoeken en elk proces dat bedrijven gebruiken om kweekvlees te maken in de gaten kan houden. In 2019 hebben de instanties afspraken gemaakt over welke organisatie waar toezicht op moet houden wanneer de productie start en producten op de markt komen.

Tekst gaat door onder de foto

Gehaktballen van gekweekt vlees, van Upside Foods. - Foto: Upside Foods
Gehaktballen van gekweekt vlees, van Upside Foods. - Foto: Upside Foods

‘Gekweekt vlees’

Ook deden de overheidsinstanties onderzoek naar hoe kweekvlees het beste genoemd kan worden als het op de markt wordt gebracht. Daarvoor vroegen ze vorig jaar om input uit de sector. “We willen horen van belanghebbenden en zullen hun opmerkingen in overweging nemen terwijl we werken aan een voorgestelde verordening voor het labelen van deze producten”, zei Sandra Eskin, secretaris voor voedselveiligheid bij het ministerie destijds. Upside Foods en andere bedrijven hebben aangegeven ‘gekweekt vlees’ in plaats van ‘kunstmatig vlees’ of ‘vat vlees’ (vanwege het kweken in grote vaten) te willen zien. Die laatste termen zouden consumenten een negatievere associatie geven.

De acties van de VS zijn een teken dat de Amerikaanse overheidsinstanties kweekvlees mogelijk snel willen goedkeuren voor marktintroductie. Een andere ontwikkeling die deze richting mogelijk bevestigt, is de $ 10 miljoen die het ministerie van landbouw heeft toegekend aan Tufts Universiteit voor onderzoek naar kweekvlees in een zogenoemd nationaal instituut voor cellulaire landbouw. Dit laatste wordt ook wel gezien als een belangrijke stap van de VS om voorloper te worden op het gebied van kweekvlees.

Kweekvlees in de EU nog een novel food

Wordt de VS dan het tweede land ter wereld dat kweekvlees zal toestaan? Singapore is nu het enige land waar kweekvlees, op beperkte schaal en in een aantal restaurants, verkocht mag worden. Voor goedkeuring in de VS wordt door sommigen het jaar 2022 genoemd. Het is in ieder geval zeer onwaarschijnlijk dat de Europese Unie (EU) eerder zal zijn. In de EU is kweekvlees een novel food. Bedrijven die kweekvlees op de markt willen brengen, moeten uitgebreide dossiers over de voedselveiligheid van het product aanleveren. Daarna volgt een beoordeling en eventuele goedkeuring door de Europese lidstaten die meerdere jaren kan duren.

Lees ook: Kweekvlees laat nog een aantal jaar op zich wachten

Snel delen

Carolien Kloosterman
Carolien Kloosterman

Voormalig redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin